Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. juli 1999 kl 19.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 22. juli kl 19.30
Min hage

Hagen ved Hustadvika

Hos Svanhild Breivik Forthun blomstrer det på storhavets nåde. Ved Hustadvika har hun samlet vekster fra hele landet og fått dem til å slå rot. Særlig er hun glad i blomster med samme farge som det omskiftelige havet.
Svanhild Breivik Forthuns hage på Farstad i Fræna blomstrer svært så ulike arter - noen har hun hentet ute i naturen. Andre har hun fått fra venner og kjente rundt om i landet.
Mest utrolig er det at hun har fått blåveisen til å overleve på Nordvestlandet med den værharde Hustadvika som nærmeste nabo. Blåveisen hentet Svanhild Breivik Forthun i Asker for over 30 år siden. Hvert år er det den samme blåveisrota som hilser våren velkommen i hagen. I milde vintre, som de ofte har ute på kysten, har det hendt at den har blomstret allerede i januar.

Hagen huser også en rådyrbukk
Været er hagens største trussel. I løpet av en natt kan tulipaner, valmuer og andre planter ligge flate etter nordvestens herjinger. Men også en rådyrbukk har funnet sin plass i hagen på Hustadvika. Den tar seg rett som det er en runde i hagen grytidlig på morgenkvisten. Da tusler den rundt og forsyner seg av roseknopper og tulipaner. Men Svanhild Breivik Forthun trives med sin eksklusive gjest og spanderer mer enn gjerne en og annen roseknopp.

Blomster til alle årstider
Det som gjør denne hagen spesiell i forhold til andre hager ved et av landets mest værharde områder, er alle røttene og natursteinen Svanhild Breivik Forthun og Håkon Forthun har vært ute i naturen og hentet hjem. Ved å kombinere planter som blomstrer til ulike tider har Forthun fått det til å blomstre omtrent hele året.
Hun har valgt å spille på lag med det værharde klimaet og tatt med i beregningen at noen av vårblomstene bare får noen få dager. I snille vårmåneder får de stå til de visner av seg selv. Slik er plantelivet der ute på Hustadvika. Men Svanhild Breivik Forthun har enda til gode å ikke få en art til å vokse. Mistrives ei rot ett sted i hagen, gir hun den en ny sjanse et annet sted. Slik holder hun på til den slår rot.
For Svanhild Breivik Forthun er hagen en evigvarende prosess. Hun blir aldri ferdig, men finner stadig nye måter å forandre og utvide hagen på. Mannen Håkon tar sin del av jobben med å bære hjem stein og røtter. Dessuten graver de fram mer og mer av berget som i sin tid ble fylt igjen til plen. Slik får deres hage et helt unikt preg.
Hagen har også sin historiske side. Der Svanhild Breivik Forthun i barneåra fulgte sin mor til bekken for å skylle klær, leker i dag barnebarna.
Men hagen er slett ikke bare slit og strev. Når Hustadvika legger seg stille i kvellinga, rusler Svanhild og Håkon gjennom hagen og nyter de fargerike vekstene de fikk til å vokse, tross alt.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Med Hustadvika som nærmeste nabo har Svanhild Breivik Forthun fått en rekke arter til å blomstre i hagen.

2. Svanhild Breivik Forthun og Håkon Forthun drar ut i naturen og henter røtter, som de gjør til en del av hagen.

Naturprogram fra NRK Møre og Romsdal
Ved: Per Jarle Heggdalsvik og Ann Eli Nøsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53