Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. mai 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Grønn glede

Grønne gleder for femte gang!

Gartner Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau er klare med Grønne gleder femte år på rad (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Gartner Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau er klare med Grønne gleder femte år på rad (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
23. mai begynner sommeren. Da er nemlig første sending på plass fra Grønn glede-redaksjonen. Ti tirsdager framover skal programleder Mette Stensholt Schau og hennes faste gartner Dag Arneson endevende alt fra takhage i Bergen til den minste rekkehushage.

- Årets serie er veldig variert, som den jo pleier å være. Hage kan være så mangt, sier Mette Stensholt Schau. Programmene blir jo laget etter hvert, så akkurat nå er det ikke helt klart hvordan hvert program blir. - Men vi har en plan, forsikrer hun.

I løpet av sommeren skal vi også bli bedre kjent med noen spesielle vekster. – Peoner er veldig etterspurt, og mange har spurt oss om dem. Vi har funnet mannen som har flest peoner i hele landet, skryter Mette. - Og så skal Dag og jeg på kurs. Vi skal lære oss å lage hekk av pil. Det er virkelig en av årets store moteretninger i hagen. Dessuten skal vi lage en liten ørken.

Første program
Det finnes ganske mange hobbydrivhus i norske hager. Men det er ikke så mange av dem som faktisk brukes til det de var innkjøpt til. Bare se deg om, så ser du både gamle hagemøbler, tomme verandakasser, og potter i hauger uten noe grønt oppi. Et sted skal man jo ha hageslangen og gjødselsekken, men i drivhuset er det penest med noe grønt. Hvorfor blir det slik? Enten har man mistet gløden og lar det bare forfalle. Eller så har man arvet det etter forrige eier av boligen, og vet ikke helt hvordan man bruker det.

Gartner Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau har funnet et skikkelig dårlig drivhus – men ikke håpløst. Det mangler noen glass, det har ikke noe særlig innhold, bortsett fra skrot. Nå skal det pusses opp, og bli til glede for barna i skolefritidsordningen på en bondegård i Vestfold.

Et drivhus krever vedlikehold, det bør rengjøres hver vår for å unngå sykdom, og det må ha ny jord og nye vekster. Men det kan også være en hyggelig plass med kaffekoppen. Her kan man nyte vårens første solstråler. Det er varmt innenfor glasset, selv når nordavinden uler.

Hageprogram fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside: