Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. juli 2007 kl 21.40 Niern: Frenzy

Slipsmorderen

Frenzy: Hvem er morderen? Skuespilleren Jon Finch i Hichcocks
Frenzy: Hvem er morderen? Skuespilleren Jon Finch i Hichcocks "Frenzy" (Foto: Universal)
Som ofte før hos Hitchcock, blir feil mann tatt for ugjerningene som begås i denne filmen. Publikum blir tidlig presentert for den skyldige, uten å vite at han er massemorderen. Mistanken blir derimot rettet mot en mer "opplagt" person.

Men når publikum har det klart for seg hvem som er hvem, ligger spenningen i det faktum at politiet fortsetter å mistenke feil mann. En politiførstebetjent har imidlertid sine tvil, selv etter at den uheldige sjelen blir dømt til livsvarig fengsel.

Om filmen
Alfred Hitchcocks nest siste film "Frenzy" var mesterens første britisk-baserte produksjon på 20 år. Filmen var også et gjensyn med skrekksjangeren etter at han hadde laget litt ujevne filmer som "Torn Curtain" og "Topaz". I "Frenzy" blander Hitchcock svart humor med sine mest grusomme voldsscener siden "Psycho".

Filmen balanserer på tynn line mellom skyld og uskyld. Og selv om stemningen lysner litt med politiførstebetjentens mange besøk på sin kones gourmet-kjøkken, strammer Hitchcock grepet med å sette i scene en skremmende voldtekt med påfølgende kvelning rundt 15 minutter ut i filmen.

"Frenzy" er i sin helhet tatt opp i London med britiske skuespillere. Filmen ble en internasjonal suksess, og brakte Hitchcock tilbake blant Hollywoods største regissører. Hitchcock laget kun én film til før han døde i 1980.

Filmen er sendt tidligere.

Britisk thriller (1972)
Originaltittel: "Frenzy"
Med Jon Finch, Barry Foster, Barbara Leigh-Hunt, Anna Massey, Alec McCowen
Regi: Alfred Hitchcock
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78