Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. september 2002 kl 23.20 Lesekunst: Helter og antihelter

Hamlet og Don Quijote

Gunnar Grøndahl er cicerone i litteraturens mangfoldige verden. I kveld er det helter og antihelter det handler om (NRK-foto: Ole Kaland)
Gunnar Grøndahl er cicerone i litteraturens mangfoldige verden. I kveld er det helter og antihelter det handler om (NRK-foto: Ole Kaland)
Hamlet er helt. Don Quijote er antihelt. Historiene om dem blir skrevet omtrent på samme tid, og de to er litterære hovedpersoner i dette fjerde programmet i "Lesekunst"-serien. Men hva slags skikkelser er de egentlig? Gunnar Grøndahl er cicerone i litteraturens mangfoldige verden.

Var Hamlet en idealistisk drømmer som ikke holdt ut i møte med virkeligheten? Var han en morsbunden mann med ødipuskompleks? Og hva med Don Quijote som drar ut på eventyr og slåss mot vindmøller; han påstår at hans virkelighet er mer virkelig enn alle andres. Men er det ikke slik med oss alle, i mer eller mindre grad?

- Alle eventyr er konstruert på samme måte. Man forlater et ugjestmildt hjem, drar ut på eventyr i verden og kommer beriket hjem igjen, på en eller annen måte. Dette er en slags arketype for fortellinger, sier professor Arne Melberg. I programmet forteller Melberg om Don Quijote, mens professor Roy T. Eriksen snakker om Hamlet.

”Lesekunst” tar i kveld også en tur til Shakespeares nyreiste Globe teater i London, for å få høre litt om teaterforestillingene der på begynnelsen av 1600-tallet.

Om ”Lesekunst”
Serien bygger på et samarbeid mellom NRK og universitetene, og er et trimedialt eksperiment; serien går både i radio, fjernsyn og på internett. Tilman Hartenstein er produsent for radioprogrammene på P2 som har en mer teoretisk vinkling som innebærer litteraturfilosofi. Tom Egil Hverven er ansvarlig for nett-delen av ”Lesekunst”.

Det ligger mye planlegging bak ”Lesekunst”. I tillegg til samarbeidet mellom NRK og universitetene, har universitetene et felles opplegg på sin lukkede nett-del for de som vil ta eksamen i allmenn litteraturvitenskap.

Programmet går i reprise på NRK2 fredag 27. september kl 19.00 og NRK1 søndag 29. september kl 17.00

Egenprodusert litteraturprogram, samarbeid mellom NRK og universitetene
Programleder Gunnar Grøndahl
Prosjektleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


LENKER
  • Lesekunst på nett