Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. juni 2005 kl 15.35 Liten Ida

Utfrosset

Sunniva Lindekleiv som Ida og Lise Fjeldstad som hennes mor( (Foto: Jørn Svendsen)
Sunniva Lindekleiv som Ida og Lise Fjeldstad som hennes mor( (Foto: Jørn Svendsen)
Et barns opplevelser den siste krigsvinteren, et barn som blir frosset ut av lokalsamfunnet på grunn av morens forhold til tyskerne, er rammen for "Liten Ida".

Vi møter Ida (Sunniva Lindekleiv) idet hun kommer til en liten kystby for å bo sammen med sin mor og sin eldre bror. I byen har moren tatt arbeid for tyskerne, og også innledet et forhold til en tysk SS-offiser.

Ida møter sin nye verden med tillit. Nå er hun hos mamma, og alt skal bli godt. Men de voksne snur ryggen til henne og får barna til å gjøre det samme. Ida blir fullstendig frosset ut. Bare ungjenta Reija lar i første omgang ikke hatet mot tyskerne gå ut over Ida, selv om hennes egen far er arrestert.

For Ida blir tilværelsen vanskeligere og vanskeligere. Mangel på varme og kontakt slår ut i mareritt, og tross iherdige protester bestemmer moren at hun skal evakueres til en bondegård. Det blir en fin tid for Ida, for på gården bor en kone som både har kjærlighet og omsorg for henne.

Imens går det mot fred, den freden som skal gjøre alle mennesker glade i hverandre igjen - tror Ida...

Evig aktuell
- Filmen er ikke først og fremst en beretning om krigstiden, sier regissør Laila Mikkelsen. Manuskriptet handler om forhold som er like aktuelle i dag som for 35 år siden. Det handler om isolasjon og problemer som oppstår når kontakt med andre uteblir, men like mye om livsvilje og mot. For lille Ida gir ikke opp så lett...

"Liten Ida" ble godt mottatt av kritikerne da den hadde premiere i 1981. Særlig ble 7-åringen Sunniva Lindekleiv fremhevet for sin skuespillerkunst i en svært krevende rolle.

Norsk spillefilm fra 1981
Regi: Laila Mikkelsen
I rollene: Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad, Arne Lindtner Næss, Howard Halvorsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , 23 04 78 53