Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. juni 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Dirigenten Gustavo Dudamel og hans orkester

Sensasjon på dirigentpulten

Den unge dirigenten Gustavo Dudamel fra Venezuela er ifølge The Times
Den unge dirigenten Gustavo Dudamel fra Venezuela er ifølge The Times "den hotteste nykommeren blant dirigenter på vår planet". (Foto: EuroArts)
"Den hotteste nykommeren blant dirigenter på vår planet," skriver The Times om Gustavo Dudamel, lederen for de venezuelanske ungdomssymfonikerne i Orchestra Simon Bolivar.

Hovedscenen åpner en ny sesong med Gustavo Dudamel i første sending, en dirigent som i flere har gjort furore i det internasjonale musikkliv med sitt Orchestra Simon Bolivar. Vi møter ham og orkesteret på Luzern-festivalen i Sveits.

- Dette er for tiden den viktigste begivenhet innen det klassiske musikkliv, uttalte sir Simon Rattle (sjefdirigent for Berlin-filharmonien) etter en konsert med Gustvo Dudamel og hans orkester.

Sosialt orkester-system
Det fabelaktige rekrutteringsgrunnlaget for unge musikere i Venezuela springer ut av et orkester-system som dirigenten, komponisten og økonomen José Antonio Abreu fikk innført i landet for 30 år siden. Abreus visjon går ut på å kombinere sosialt arbeid og klassisk musikk.
Derfor kommer de unge musikerne fra alle sosiale lag.

Gustavo Dudamel er ny sjefdirigent for Göteborg Symfoniorkester og han etterfølger Esa Pekka Salonen som leder for Los Angeles-filharmonien.

Programmet er sendt tidligere.

Tysk musikkprogram (2007)
Originaltittel: Gustavo Dudamel Conducts the Simón Bolivar Youth Orchestra of Venezuela
Produsert av: EuroArts Music International GMBH
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57, mail:
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no