Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. mai 2000 kl 20.00 Veterinærene i Afrika

Veterinærene i Afrika (t)

NRK1 torsdag 11. mai kl 20.00
Veterinærene i Afrika (2:8)

Neste stopp Sør-Afrika

I den andre episoden i BBC-serien \"Veterinærene i Afrika\" avslutter Trude Mostue og Steve Leonard sin reise i Zimbabwe med et besøk til de berømte Victoriafallene. Her blir Trude hoderystende vitne til at Steve kaster seg ut i et spektakulært strikkhopp - før turen går videre til Sør- Afrika.

I Krüger nasjonalpark har veterinærteamet satt i gang et prevensjonsprogram for elefanter. Til forskjell fra flere andre afrikanske land har nemlig Sør-Afrika en overbestand av elefanter. Nå er det tid for å undersøke om tiltaket har hatt den ønskede effekt, og Trude og Steve blir med når noen av hunnene i stammen skal til gynekologisk kontroll.

Først må hunnene skilles ut fra flokken og bedøves, en vanskelig og slett ikke ufarlig oppgave. Deretter blir elefantenes livmor skannet ved hjelp av ultralyd. En av hunnene som blir tatt inn til undersøkelse, har med hensikt blitt utelatt fra prevensjonsprogrammet. Hos henne avslører ultralyden hjerteslagene til et ukegammelt elefantfoster.

Snart venter nok et krevende oppdrag for teamet: En skadet hannløve skal bringes inn til undersøkelse. Våre to veterinærvenner får snart oppleve hvor farlig et dyr som føler seg truet kan være.

Om serien
Trude Mostue fra Ski var en av flere studenter som BBC fulgte gjennom det siste året på veterinærstudiet i Bristol i serien \"Veterinærene kommer\" (Vet\'s School). Serien ble en enorm suksess med 10-12 millioner seere hver uke, og Trude ble en av seernes absolutte yndlinger. Senere er det blitt flere serier, stadig med Trude i en sentral rolle.

Denne gangen har hun tatt turen til Afrika sammen med en annen av seriens aller mest populære skikkelser, Steve Leonard. I åtte episoder følger vi de to på feltarbeid blant neshorn, elefanter, løver og andre ville dyr.

I løpet av de tre månedene det tok å lage serien, tilbakela de tusenvis av kilometer med Landrover i stekende hete i Zimbabwe, Sør-Afrika, Botswana, Uganda og Kenya. Her arbeidet de sammen med kolleger i nasjonalparkenes veterinærteam og ble gang på gang kastet inn i uvante situasjoner. At arbeid med ville dyr krever helt spesielle egenskaper, fikk de erfare til fulle!

NRK1 torsdag kl 20.00


Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Vets in the Wild
Produsent: Michael Massey
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51