Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. februar 2004 kl 21.30 Faktor: Lindas mamma

Når barnet ditt er narkoman


- Det var som å dette ned i et stort, svart hull, sier Hanne Ljøstad om da hun forsto at datteren Linda var narkoman. Da var datteren 16 år. Linda startet stoffmisbruket da hun var 11 år, og satte sprøyter som 13-åring. I dag er Linda 23 år og fremdeles rusmisbruker.

Etter at hun skjønte at datteren var narkoman, har livet til Hanne dreid seg om å hjelpe Linda med å overleve. Hverdagen er preget av konstant angst for død, ulykker, kriminalitet og sykdom.

– Det jeg savner mest i livet mitt er den helt uforbeholdne latteren. Før kunne jeg le helt fra magen. Det har jeg ikke gjort på mange år, sier Hanne.

Mange berøres av rusmisbruk
Tall fra Landsforbundet mot stoffmisbruk viser at nærmere 130 000 nordmenn er regelmessige eller tilfeldige brukere av narkotiske stoffer. Rundt hver misbruker regner man syv nære pårørende. Det vil si at over 700 000 nordmenn er direkte berørt av misbruket.

Mange skammer seg over å ha en rusmisbruker i familien, og prøver å skjule det for omgivelsene. I tillegg kommer den daglige angsten for at noe skal skje med misbrukeren.

Uvissheten er verst
En undersøkelse som er gjennomført av Landsforbundet mot stoffmisbruk og den psykiatriske klinikken ved Ullevål sykehus viser at det ikke er de ekstreme situasjonene, som å bli truet på livet, stjålet fra eller fysisk skadet som sliter mest på de pårørende. Det er usikkerheten og angsten for et eget familiemedlem som tærer på de pårørende. 90% av de spurte i undersøkelsen svarte at uvissheten var det verste.

Åpenhet hjelper
Hanne har valgt å være åpen mot sine venner og arbeidsgiveren, noe som har gjort det lettere for henne. Samtidig har hun gått i selvhjelpsgrupper hvor pårørende kan møtes og utveksle erfaringer og få støtte.

– Ingen kan sette seg inn i vår situasjon uten å være pårørende selv, sier en av mødrene i Hannes gruppe. – Men alle vet hvordan det er å ha unger. De er det kjæreste vi har.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Gry Kårstad og Cecilie Rego
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
:


LENKER
  • Hjemmeside