Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. mars 2005 kl 23.15 Levende mirakler

Kristi sårmerker, mirakuløse oljer m.m.

Skjebnebestemt av mystiske krefter? (Foto: Zentropa Real)
Skjebnebestemt av mystiske krefter? (Foto: Zentropa Real)
Vi skal på en reise blant søkende mennesker. De er på leting etter et tegn i tiden, etter underet. I en dansk dokumentar ferdes vi blant mennesker som mener deres liv er skjebnebestemt av mystiske krefter.

Stigmatisasjon er en spontan framtreden av (Kristi) sårmerker på enkelte fromme kristnes legeme innenfor den katolske kirke (f.eks. Frans fra Assisi). I dokumentaren oppsøker regissørene Lene Stæhr og Alec Due vår tids "guddommelige" tegn og mirakler.

Vi møter hengivne, fromme pilegrimer som føler seg tiltrukket av religiøse masseopptrinn. De reiser langt i håp om å bli helbredet, for å finne en indre ro, eller ganske enkelt for å delta i noe de føler er større enn dem selv.

På en stille villavei i Massachusetts hos "Lille Audrey" får syke mennesker helbredelse ved hjelp av en mirakuløs olje. Oljen tyter ut av utallige religiøse figurer, samlet i familiens garasje som for anledningen tjener som kapell.

Polaroid av Jesus
I Mojaveørkenen i California retter noen hundre forventningsfulle troende sine polaroidkameraer mot solen. De knipser og viser hvordan Jesus og jomfru Maria framstår på de overeksponerte bildene.

I Damaskus mottar en ung syrisk mor jevnlige budskap fra Gud og får på uforklarlig måte blødende sår på hendene, føttene og i pannen – i likhet med den korsfestede Jesus.

Bak Vatikanets murer
I dokumentaren skal vi også en tur bak Vatikanets murer, der vitenskapsmenn og teologer nøye undersøker de mange miraklene som innrapporteres fra hele verden. I årtusener har mirakuløse fenomener vært kjent innenfor den katolske kirke.


Dansk dokumentar (2003)
Originaltittel: Living Miracles
Produsert av: Zentropa Real ApS
Regi: Lene Stæhr og Alec Due.
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57