Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. desember 2003 kl 21.20 Nordisk julekonsert 2003

Nordisk juleshow fra Helsingfors

Silje Nergaard opptrer i Nordisk julekonsert 2003 (Foto: YLE)
Silje Nergaard opptrer i Nordisk julekonsert 2003 (Foto: YLE)
På Svenska Teatern i Helsingfors møtes noen av våre mest populære nordiske artister til en konsert som forhåpentligvis skal bli en tradisjon i årene framover. Fra Norge kommer Silje Nergaard og Jørn Hoel, fra Danmark eurovisjonsvinnerne Olsen Brothers og Sanne Salomonsen, og fra Sverige Jill Johnson og kapellmesteren Anders Eljas. Fra vertslandet Finland stiller blant andre Arja Saijonmaa.

Fra Finland kommer også Jari Sillanpää, som etter å ha blitt utropt til Finlands tangokonge i 1995, ble på fornavn med hele det finske folket. Jari er født og oppvokst i Sverige, men flyttet til Finland som 29-åring. Den første platen kom i 1996, og er i dag den mest solgte platen i Finland noensinne. Jari synger av og til tango, ofte slagere og gjerne rock’n roll.

Gjallarhorn og Apocalyptica
Den finsk-svenske folkemusikkgruppen Gjallarhorn har et spennende musikalsk uttrykk: mytisk sang sammen med et intenst fiolinspill kombinert med didgeridoons lave rop. I julekonserten opptrer Gjallarhorn med et eget arrangement av den norske melodien "Kling no klokka".

Bandet Apocalyptica stiller i en litt annen gate. Dette finske bandet er faktisk et av verdens mest unike coverband. De spiller alt fra Sjostokovitsj til hardrock og opera. I kveld får vi høre deres versjon av "The Little Drummer Boy", og sammen med country- og popjenta Jill Johnson framfører de den kjære finske julesalmen "Julvisa" av Jean Sibelius.

Jill, Jørn og Silje
Allerede som 12-åring var Jill Johnson vokalist med et countryband som turnerte i Norge og Danmark. Duetten "Kommer tid, kommer vår" med Jan Johansen ble en hit i 1996, og etter å ha vunnet den svenske melodifestivalen med "Kärleken är", ble Jill etablert som en av Skandinavias beste popsangere.

Jørn Hoel er en av Norges største sangartister, og i kveld opptrer han med Sanne Salomonsen og Silje Nergaard i "groovy" julemelodier. Silje Nergaard er Norges mestselgende jazzsanger noensinne. I julekonserten byr hun på egen jazzmusikk, en spesialarrangert julesang for anledningen.

Olsen Brothers og Arja
To aldrende herrer, danske Olsen Brothers, erobret verden med vinnermelodien "Fly on the Wings of Love" i Eurovisjonsfestivalen i Stockholm i 2000. I julekonserten opptrer Olsen Brothers blant annet med sin låt "We Believe in Love".

Finske Arja Saijonmaa er en av de få finske artistene som har gjort stor suksess både i Sverige og Norge. Hun er særlig kjent for sitt samarbeid med Mikis Theodorakis som gjorde henne kjent i hele Europa.

Samproduksjon mellom DR, SVT, YLE og NRK
Prosjektleder NRK: Jon Ola Sand
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83