Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. mai 2002 kl 20.10 De elendige

Jean Valjeans skjebne

Gérard Depardieu som Jean Valjean i Victor Hugos
Gérard Depardieu som Jean Valjean i Victor Hugos "Les Misérables"
I en storslått fransk dramatisering av Victor Hugos berømte roman skal vi i fire episoder følge hovedpersonen Jean Valjean som har sittet i fengsel i nesten 20 år for å ha stjålet et brød til sin søsters sultne barn.

Valjean er sterk, modig og full av selvtillit, og har prøvd å flykte fire ganger. Disse 20 årene i helvetes forgård har ikke knekket ham. Politimannen Javert ser imidlertid Valjeans oppførsel som en fornærmelse. For ham er fanger avskum uten noen form for menneskelig verdighet, siden de totalt ignorerer lov og orden.

Javert ser det som sin livsoppgave å forfølge Jean Valjean. Han tror at Valjean vil begå en ny forbrytelse ganske snart, og denne gangen blir det enten livstid eller guillotinen for Jean Valjean. Det skal Javert sørge for.

Sølvtøy
Når Jean Valjean slipper ut av fengselet, er det vinter. Han har ingen steder å gå, og ikke noe arbeid. I denne desperate situasjonen blir han reddet av en sann kristen, Bienvenue, biskop i byen Digne. Til tross for biskop-tittelen lever han svært beskjedent, og gir alt han har til de fattige. Han tilbyr Valjean et varmt måltid og en seng for natten.

Men Valjean misbruker Bienvenues gjestfrihet: Han stjeler husets sølvtøy, og forsvinner. Kort tid etter blir han tatt av politiet med tyvegodset, men Bienvenue gir Valjean et uventet alibi, og politiet har ikke annet å gjøre enn å la Valjean gå.

Fransk dramaserie etter Victor Hugos roman ”Les Misérables”
Originaltittel: ”Les Misérables”
Regi: Josée Dayan
I rollene: Gérard Depardieu, John Malkovich, Virginie Ledoyen, Charlotte Gainsnourg, Christian Clavier, Enricolo Verso og Jeanne Moreau
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Gérard Depardieu som Jean Valjean i Victor Hugos ”Les Misérables”