Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. juli 2005 kl 20.25 Den globale miljøhistorie: Byer av smog

En røyklagt historie

Rykende skorsteiner var selve symbolet på vekst og fremgang for hundre år siden. (Foto: DR)
Rykende skorsteiner var selve symbolet på vekst og fremgang for hundre år siden. (Foto: DR)
Da industrialiseringen for alvor tok fart på begynnelsen av 1900-tallet var begeistringen over røyken fra brenning av kull og olje stor. Rykende skorsteiner var selve symbolet på fremskritt og velstand, men i dag vet vi at prisen har vært og fortsatt er høy, særlig for verdens u-land.

I andre del av serien om den globale miljøhistorien skal vi blant annet innom det sterkt industrialiserte Ruhr-området i Tyskland, Londons legendariske smog og til den lille industribyen Donora i delstaten Pennsylvania i USA, der solen sjelden slapp til gjennom all røyken.

Mens fabrikker og skorsteiner skjøt i været som aldri før, ble den nye tiden drevet fram i et inferno av røyk, damp og sot. For mange mennesker i de stadig voksende industribyene ble røyken en helt naturlig del av hverdagen. Til tross for at vi nå vet hvor farlig denne smogen er både for miljøet og oss mennesker, anslår Verdens helseorganisasjon, WHO, at rundt 800 000 mennesker dør av luftforurensing hvert år. Mens de rike landene har satt i gang flere tiltak for å minske utslippene, følger millionbyene i den tredje verden i vestens fotspor og forurenser stadig mer.

Om serien
I sommer skal vi gjennom fire dokumentarer bli kjent med den globale historien om miljøet, og hvordan samfunnet reagerer på advarslene vi så langt har fått. Noen ganger er menneskets tro på fremtid og fremskritt så sterkt at man tar alle midler i bruk for å drive teknologien videre – på bekostning av miljøet.

Innkjøpt dansk dokumentarserie i fire deler (2005)
Originaltittel: Byer af smog - det globale miljø’s historie
Produsert av: DR og Express TV-produktion
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252