Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. desember 2008 kl 20.15 Jakta på polarstormen

Stormfull værforskning

Jakta på polarstormen: Skyformasjoner i utkanten av et polart lavtrykk, fotografert av Erik Kolstad. Han er en av forskerne som deltar i feltprosjektet på Andøya og som vi møter i programmet. (Foto: Erik Kolstad)
Jakta på polarstormen: Skyformasjoner i utkanten av et polart lavtrykk, fotografert av Erik Kolstad. Han er en av forskerne som deltar i feltprosjektet på Andøya og som vi møter i programmet. (Foto: Erik Kolstad)
Polarstormen er et av de hissigste og mest uforutsigbare uværsfenomener som finnes i arktiske strøk. På Andøya i Vesterålen er en gjeng med værforskere stasjonert for å studere polare lavtrykk, som aldri før har vært dokumentert gjennom vitenskapelig målinger.

Et polart lavtrykk er stormer som oppstår langt nord, gjerne ganske nær havisen. De mest optimale forholdene oppstår når kald luft strømmer utover havet. De store temperaturforskjellene mellom hav og luft gjør at enorme mengder energi blir tappet fra havet. Dette er lavtrykkets drivstoff.

Umulige å varsle
De uberegnelige vinterstormene har det med å snike seg forbi meteorologenes målenett, og er nesten umulige å varsle. Men nå er Norgeshistoriens største stormjakt i gang. Med kun tre uker til rådighet, blir det et kappløp med tida og naturkreftene for forskerne på Andøya.

I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskingsfly som flyr inn i luftrommet over de polare lavtrykkene. Flyet er utstyrt med de mest avanserte instrumentene som finnes for målinger av atmosfæren, og er forskernes beste våpen for å fange polarstormen.

På sitt sterkeste kan vindstyrken under polare lavtrykk komme opp i orkan styrke. Aldri før har noen klart å måle et komplett polart lavtrykk fra det blir dannet ute på havet til det treffer land og dør ut. Klarer forskerne det, vil de skrive vitenskapshistorie. Resultatet kan bidra til å hindre miljøkatastrofer og tap av menneskeliv i framtida.

Overlevde polarstormen
Harald Figenschou er en av få som har overlevd et forlis under et polart lavtrykk. Han og broren var på fiske utenfor Nord-Troms en sein oktoberdag i 2001, da været overrasket dem på en måte de aldri hadde opplevd før. Harald Figenschou forteller nå for første gang om sitt brutale møte med det polare lavtrykket.

Feltkampanjen på Andøya er en del av det internasjonale polaråret, der forskere fra 60 land gjør en felles innsats for å øke kunnskapen om polområdene.

Dokumentar fra naturredaksjonen
Produksjon: Alligator/Univisjon Film og Video (2008)
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer