Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. juli 2009 kl 23.45 Film: Alt om min mor

Filmjuvel fra Pedro Almodóvar

Manuela (Cecilia Roth )og sønnen Esteban (Eloy Azorin)
Manuela (Cecilia Roth )og sønnen Esteban (Eloy Azorin)
"Alt om min mor" er et billedteppe om, med og av kvinner, alle så spesielle som kvinner kan være. Ankerfestet er Manuela som mister sin sønn, Esteban, i en bilulykke en regnfull kveld de to har vært på teater. Der, mens hun gråter seg tom, blar hun tilbake i sitt eget liv, og bestemmer seg for å finne mannen hun rømte fra.

Mannen er Estebans far, og Manuela vil fortelle ham at han hadde en sønn som nå er død. Nå heter imidlertid Estebans far Lola, og er en av Barcelonas pionerer blant transvestittene…

Ekte kvinner
I "Alt om min mor" er Den Store Skuespillerinnen lesbisk, og holder seg med en ung medskuespillerinne, samt nonnen Søster Rosa, som av alle ting blir gravid med ingen ringere enn Lola. Og siden Lola har levd et ganske ivrig sexliv, går det ikke så bra med ham. Det gjør det heller ikke med Søster Rosa. Manuelas kveldsbesøk ute på det store horetorget i utkanten av byen er en sterk opplevelse. Slik lever de altså der. For om Almodóvars kvinner er fargerike, er de ekte. De finnes, om enn med andre navn og ansikter.

Pedro Almodóvar
Almodóvar kom til Madrid som 16-åring, uten familie og penger, men med et klart mål: Han ville studere og lage film. Han kunne begynne på den offisielle filmskolen, ettersom Franco nylig hadde fått den stengt. For en ung mann fra landet var Madrid sent på 60-tallet likevel et eldorado for kultur og liberal livsførsel. Etter diverse strøjobber fikk Almodóvar en stilling i det spanske televerket, og kunne kjøpe seg sitt første super 8-kamera. Ved siden av jobben begynte han å skrive, spille inn super 8-filmer, spille teater og skrive for magasiner. I 1980 kom den første langfilmen, og før "Alt om min mor" gikk Almodóvars film "Live Flesh" på norske kinoer.

Spansk spillefilm fra 1999
Originaltittel "Todo sobre mi madre"
Regi, manus Pedro Almodóvar
I rollene Cecilia Roth, Marisa Peredes, Penélope Cruz, Antonia San Juan, Candela Pena og Rosa Maria Sardá