Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. april 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Ut i naturen: Magasin (ttv)


NRK1 tirsdag 3. april kl 19.30
Ut i naturen: Magasin

Rødreven - tallrik, men ulykkelig?

Hvordan står det egentlig til med rødreven? spør Trond Berg og Kari Toft i Ut i naturen- magasinet i kveld. Rødreven har mange artsfrender her i landet, men det er ikke nødvendigvis en fordel. For de fleste vanlige, tallrike artene betyr det bare en beinhard kamp for tilværelsen.

En muntert lekende rødrev morer seg, full av optimistisk livskraft, med sitt nydrepte bytte. Men hva slags tilværelse venter den i et land der det allerede er mye rev? Uansett hvor den snur og vender seg møter den konkurranse.

Vi sier gjerne at kråka har det bra, fordi det finnes mye kråke. Men når kråka trives på søppelfyllplassen fordi det er mye mat der, betyr det egentlig bare at det til syvende og sist blir altfor mange kråker som må kjempe om føden selv der den i utgangspunktet finnes i overflod.

Kampen for tilværelsen
- Selv ville jeg heller vært en sjelden art på opptur. Som havørna etter fredningen, eller rødreven etter reveskabben, konstaterer Trond Berg, som trekker parallellen videre til svartedauden.

- Før svartedauden var det trangt om plassen i Norge. Småkårsfolk ble drevet ut i de mest ugjestmilde strøk, og det var hardt press på begrensede ressurser. Etter svartedauden var alt så meget bedre. Det var god plass. Mange gårder stod ledig. Det var nok til alle. Slik er det i naturen. Etter en katastrofe er livet godt for de overlevende, filosoferer han videre.

I årets tredje magasinutgave av Ut i naturen viser Trond Berg og Kari Toft eksempler på denne kampen artsfrender imellom, og diskuterer hvem som egentlig har det best, den ene av de mange, eller den ene av de få.

I tillegg får vi selvsagt som alltid se et knippe av seernes egne naturopptak.

NRK1 tirsdag kl 19.30
Blir også sendt i morgen

Naturmagasin fra NRK Hedmark
Programledere: Kari Toft og Trond Berg
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)


Det er ikke bare idyll i revefamilien. (Foto: Asgeir Helgestad)