Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. mai 2004 kl 20.35 I gamle spor: Rundt Ofotfjellene

Overgangen mellom Norge og Sverige

Trond Blomlie, daglig leder av Ofoten Friluftsråd, og programleder Dag Lindebjerg (Foto: NRK)
Trond Blomlie, daglig leder av Ofoten Friluftsråd, og programleder Dag Lindebjerg (Foto: NRK)
De spesielle steinene Jørn Nilsson fant i 1697 ble starten på en stor malmleting og flere brudd i områdene rundt Sjangli, på svensk side av grensen. Da Ofotbanen skulle bygges, var Sjangliselskapet ivrig etter å legge banen forbi dette feltet og til Sjomen, hvor utskipningshavn og smelteverk skulle bygges.

Med andre ord kunne Sjanglifunnet ha "flyttet" Narvik til Sjomen. Dette ble det ikke noe av. I dag ligger husene og områdene rundt Sjangli som et spøkelsesområde, tusen meter over havet like over grensen til Sverige.

Denne overgangen mellom Norge og Sverige har gjennom årene vært mye brukt. Her har handelsmenn vandret, her har reingjetere flyttet reinflokkene til og fra sommerbeitet, her har folk flyktet i krigstider og her har altså hester fraktet malm fra høyfjellet. Sammen med lederen i Ofoten friluftsråd, Trond Blomlie, vandrer programleder Dag Lindebjerg i sporene etter all denne trafikken. De besøker dagens turisthytter ved Cunojavri, Unna Allakas og Hunddalen, på sin tur rundt det mektige Storsteinsfjellet.

Selv om området har gjennomgått en stor kraftutbygging er det et enestående fjellområde med en fjellnatur som få steder kan måle seg med. – En høstdag i lyngen ved Salkasjavri med røkt reinkjøtt over bålet, er bortimot den optimale fjellopplevelsen, forteller programlederen.

Veiviseren
Han er nok selve personifiseringen av friluftslivet i Ofoten, Trond Blomlie. Uansett hva man foreslår av verdens naturdokument, så overgåes det av Ofotens natur i Trond Blomlies øyne. Denne mannen er selvfølgelig daglig leder av Ofotens Friluftsråd, og en selvsagt turleder i programmet.

Om serien
Dag Lindebjerg er programleder for "I gamle spor", en serie som tar seerne med på vandring langs de gamle ferdselsveiene i fjellet – stier og veier som i dag kan være glemt. Men disse ferdaveiene gjemmer ofte på fascinerende historier, for dette var veiene alle måtte bruke: konger, handelsfolk, tyver og kjeltringer.

Hvert program tar utgangspunkt i spesielle hendelser eller spesiell trafikk. Hvis vi ser på disse ferdaveiene med "kulturhistoriske briller", så finnes spor etter det meste. Det skyldes først og fremst at programlederens turfølge vet hvor man skal lete.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Bergen
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83