Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. mai 2005 kl 20.15 Schrödingers katt: Jente eller gutt?

Jente eller gutt ?

Det skal handle om hva som gjør oss til kvinner og menn i Schrödingers katt. (Fotomontasje)
Det skal handle om hva som gjør oss til kvinner og menn i Schrödingers katt. (Fotomontasje)
Det har lenge vært klart at Bibelens skapelseshistorie ikke helt stemmer med vitenskapens. Eva ble ikke skapt av et av Adams ribbein, det er snarere omvendt.

Biologene mener at menn er skapt etter mønster av kvinnen, og alle menn bærer på en liten rest av sin kvinnelige fortid - brystvortene. De utviklet seg på et tidlig tidspunkt før hormonet testosteron begynte å gjøre sin virkning.

Mennesket har ca 30 000 gener fordelt på 46 kromosomer. Forskjellen mellom kjønnene ligger i kjønnskromosomene, hvor kvinnen har to X-kromosomer og menn har et X- og et Y-kromosom.

To tilfeller
Men det er ikke alltid naturen virker som den skal, og studiet av det unormale gir ofte en dypere forståelse av det normale. Vi møter Jan Johnson som er en atletisk, feminin kvinne på 42 år. Det unormale med henne er at hun har et X - og Y- kromosom og skulle altså vært en mann, men hun er og føler seg som en kvinne. Hun produserer også testosteron, men kroppen hennes reagerer ikke på det.

Det andre eksemplet er Max Toth som både fysisk og genetisk er en kvinne, men som føler seg som mann. Hun ønsker å gjennomgå en testosteronkur for å bli en mann, og programmet følger henne i et halvt år og ser hvordan både kroppen og personligheten hennes forandres som en følge av testosteronet.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Gry Molvær.

Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Bearbeidet fra BBC av Program riks, Tyholt
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 73881661/99599760
Vises også i Nett-TV (kun direkte)