Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. november 2008 kl 23.20 Film: Frida

Kvinnen som ikke kompromisset

Frida: Frida Kahlo (Salma Hayek) levde et kompromissløst liv. (Foto: Miramax Films
Frida: Frida Kahlo (Salma Hayek) levde et kompromissløst liv. (Foto: Miramax Films
Den mexicanske maleren Frida Kahlo levde et kontroversielt og kompromissløst liv. Hun hadde et intenst samliv med sin ektemann, Diego Rivera, en affære med Lev Trotskij, og seksuelle forhold til flere kvinner.

En skjebnesvanger dag i september 1925 endret Frida Kahlos liv totalt. Da var hun 18 år gammel. Hun var passasjer i en buss som ble påkjørt av en trikk og ble funnet tildekket av blod med kroppen spiddet av en jernstang.

Hun fikk omfattende skader i blant annet ryggsøylen, ribbena og en hofte. Hun brakk også høyre benet som hun fra før av hadde problemer med grunnet polio i barndommen. Frida måtte gjennom en lang og smertelig rekonvalesens som innebar tallrike operasjoner der hun etterpå måtte ligge i gips i lange tider.

Fikk utløp gjennom bilder
I sin isolerte tilstand begynte hun å male, og ga på denne måten smerten og fortvilelsen et uttrykk gjennom bildene sine. Foreldrene hennes la forholdene til rette ved å gi henne et spesialkonstruert staffeli og monterte et speil over sengen slik at hun kunne være sin egen modell.

Da hun mirakuløst nok fikk hun førligheten tilbake og lærte seg å gå igjen oppsøkte hun Mexicos mest anerkjente kunstner, freskomaleren Diego Rivera, for å få verkene sine vurdert. Rivera, som med stor appetitt tok rikelig for seg av alle livets goder, ikke minst sprit og kvinner, ble ikke bare betatt av maleriene hennes, men også av Frida selv. De giftet seg i 1929, og det ble et stormfullt ekteskap.

For selv om de elsket hverandre kunne ikke Diego i lengden holde seg unna sidesprang. De ble skilt i 1938, men giftet seg igjen allerede i 1940. De holdt sammen til hun døde, én uke etter at hun var fylt 47 år.

I de senere år konstaterte hun: "Jeg er blitt rammet av to store ulykker i mitt liv. Den ene var at jeg ble overkjørt av en trikk. Den andre var Diego."

Om filmen
Filmen er basert på biografien med samme navn, skrevet av Hayden Herrera.

Salma Hayek spiller Frida, og er en av Mexicos mest internasjonalt kjente stjerner. Hun debuterte på meksikansk tv i 1988, og fikk sin første filmrolle i 1993. Hennes første amerikanske film var Andrew Spies’ "Fair Game" i 1995. Siden har hun hatt roller i Robert Rodriguez’ "Desperado" og "From Dusk Till Dawn".

Alfred Molina, som spiller Diego Rivera, debuterte på film i Steven Spielbergs "Raiders of the Lost Ark" i 1981, og har siden krydret filmlerretet med en rekke eksentriske og snurrige birolleskikkelser. Ellers huskes Molina fra filmer som "Pick Up Your Ears" i 1987, "A Letter to Brezhnev" (1985), "Magnolia" (1999) og Lasse Hallströms "Chocolat" (2000)

Amerikansk drama fra 2002
Original tittel: Frida
Regi: Julie Taymor
Produksjon: Handprint Entertainment
Med: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd, Antonio Banderas, Edward Norton og Valeria Golino.
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no