Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. mars 2003 kl 20.10 Ferie langs ondskapens akse

Postkort til Bush

President Bush får svar på tiltale i BBC-reporteren Ben Anderssons serie „Ferie langs ondskapens akse
President Bush får svar på tiltale i BBC-reporteren Ben Anderssons serie „Ferie langs ondskapens akse". (Foto: US Air Force)
Bli med på en ikke helt vanlig ferietur, på innsiden av det president Bush for et år siden døpte "ondskapens akse". Bushs oppsiktsvekkende tale om det han holder for å være verdens seks farligste land, har utfordret BBC-reporteren Ben Andersson. I fire programmer filmer han i smug på innsiden av ondskapens akse, bl.a. sammen med vanlige sightseeing-turister på busstur.

Ian Wright og de andre ryggsekk-traverne i Pilot Guides må ha NRK unnskyldt. De får heller dra hjem og hvile seg en stund, for på Marienlyst svitsjer nå NRK2-kanalen over til den hyperaktuelle reiseserien "Ferie langs ondskapens akse" i fire deler.

Ondskapens akse er som kjent utpekt av president Bush til å omfatte Irak, Iran, Nord-Korea, Syria, Libya og Cuba – alt sammen land han anklager for å verne om terrorister og lagre masseødeleggelsesvåpen.

Seks land, fire program
"Ferie langs ondskapens akse" sendes fire søndager på rad, og reiseleder Ben Andersson starter med Irak, et besøk som fyller første program. Andersson finner at mange i Irak ville hilse frigjøringen fra et tyrannisk regime velkommen, men hverdagen handler for de fleste likevel om å overleve fra dag til dag.

I Iran opplever Ben Andersson at folk marsjerer i gatene for å forsvare et sårbart demokrati. Og at nøden gjentar seg i et Nord-Korea hvor menneskebarn er nødt til å dø i hopetall av mangel på mat – enda en gang. Og at i dette landet hvor folk fra barnsben av blir lært å hate USA, har amerikahatet nå nådd uante høyder.

Andersson finner også at hatet til Amerika ikke er like kompakt over alt. I Irak er for eksempel fiendskapet til USA av forholdsvis ny dato. I Iran, Syria og Libya finner Andersson at det er mange som slett ikke kjøper den anti-amerikanske linjen.

Cuba en trussel?
At Cuba i vår tid skulle være en trussel mot verdensfreden, finner programlederen å være kanskje det svakeste leddet i Bushs påstander om en ondskapens akse. Ikke i noen av landene som Bush har pekt ut som del av aksen, har folk tatt mer til motmæle mot akkurat denne idéen enn på Cuba.

Innkjøpt engelsk dokumentar
Originaltittel: Holidays in the Axis of Evil
Regi: Ben Andersson
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57