Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. januar 2011 kl 22.25 Migrapolis: Jakten på arbeidslysten

Late eller lystne?


En dag våknet journalist Phung Hang uten jobb. Det var uvant for den driftige brummunddølen. I køen på NAV følte hun seg ubekvem, hjemme lokket sofaen litt for mye. Phung var arbeidsledig i 4 uker før hun fikk ny jobb. Erfaringen ga henne ideen til å utforske nordmenns arbeidslyst.

I programmet møter Phung blant annet Espen Stefansen, en ung mann som var ute av arbeidslivet i nesten 4 år før han sakte jobbet seg tilbake etter å ha hatt kronisk utmattelse (ME). Et kurs i London og en god kamerat fikk ham på beina igjen, bokstavelig talt.

Flyttevillig ingeniør
I Stavanger treffer Phung Mohamed Nur Ali, en norsk-somalier som bryter myten om at somaliere er vanskelige å få i arbeid. Nur, en høyt kvalifisert ingeniør, måtte flytte fra Oslo til Sandnes for å finne en passende jobb. Det er han strålende fornøyd med. Nur var villig til å flytte hvor som helst i landet for å få en interessant jobb.

God eller dårlig lønn
På meieriet "Den Blinde Ku" i Ås, snakker Phung med Inger Rosenfeld som forteller at nordmenn ikke er interessert i jobb hos henne, siden tarifflønnen ikke er så mye høyere enn dagpenger. I den lille bedriften er alle fast ansatte og sesongarbeidere av utenlandsk opprinnelse. Erik Grigoryan fra Armenia trives godt i ysteriet.

Fordøm ikke
-Det må ikke bli sånn at arbeid er det eneste gull i livet, sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli. Man kan ha et godt liv også uten betalt arbeid.

Fugelli mener videre at det er viktig at folk som er i jobb ikke opptrer som privat trygdepoliti overfor ledige eller syke venner. - De aller fleste ønsker å bidra hvis de kan.

Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen, 2010.
Reporter: Phung Hang
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 23 04 92 82/41 45 23 26, sidsel.mundal@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no

Programmets hjemmeside: www.nrk.no/migrapolis


LENKER
  • www.nrk.no/migrapolis