Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. januar 2010 kl 20.15 Folk: Kjærlighet på liv og død

Kjærlighetsflyktningene

Ashee og Zawar er kjærlighetsflyktninger fra Pakistan som endte opp i ei lita bygd i Hallingdal. Her sammen med Caroline Bækkelund Hauge. (Foto: Tordis Gauteplass/NRK)
Ashee og Zawar er kjærlighetsflyktninger fra Pakistan som endte opp i ei lita bygd i Hallingdal. Her sammen med Caroline Bækkelund Hauge. (Foto: Tordis Gauteplass/NRK)
Det pakistanske paret Ashee og Zawar Khan trosset kastesystemet og bestemte seg for å satse på kjærligheten. Dette førte til en dramatisk flukt fra Pakistan til en liten bygd i Norge.

Ashee og Zawar Khan kommer opprinnelig fra millionbyen Lahore i Pakistan. De var fra forskjellige kaster og kunne derfor ikke få hverandre. Uten familienes samtykke giftet de seg i all hemmelighet, men fortsatte å bo hos hver sin familie helt frem til den dagen familien til Ashee mente at hun var gifteklar. Da måtte de flykte.

Integrere seg selv
Etter to år på flukt via Singapore og Malaysia ender familien Khan opp i Hallingdal i Norge. Rett etter ankomsten i den lille bygda skal den norske nasjonaldagen feires. Ashee og Zawar tegner små kort hvor de gratulerer folk med 17.mai og putter dem i postkassene i håp om å få kontakt. Aktivt søkende ut mot det norske samfunnet starter de på den utfordrende jobben med å integrere seg sjøl. For å tjene til livets opphold driver paret ei lita systue i Ål, og når Ålingene skal ha festklær, er det Ashee og Zawar de drar til. Stadig må paret gå nye skritt for det nye livet, men den intense kjærligheten har vist seg å være sterk både i gode og onde dager…

Egenprodusert dokumentar (2009)
Programansvarlig: Caroline Bækkelund Hauge og Tordis Gauteplass
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900