Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 3. juni 2011 kl 21.20 Mysteriet Norge

Norsk nakenhet


Marit Voldseæter og Hallvard Holmen diskuterer norsk nakenhet i kveldens utgave av "Mysteriet Norge". Mange nordmenn har et motsetningsfylt forhold til sin egen kropp. Vi lærer at fellesdusj er tingen, mens mange er fulle av komplekser og vil helst gjemme seg bort.

Norsk film gir oss ofte et naturlig og direkte bilde av nakenhet og sex, men mange nordmenn gjemmer seg under dyna og foretrekker en mer varsom tilnærming.

Om sommeren tar vi nakenbad sammen, men det skjer kanskje helst i fylla. Vi streber etter å ha et naturlig forhold til kroppen vår, men det sitter langt inne.

Om serien
Fra toppen av Holmenkolltårnet, og i beste sendetid, ser serien "Mysteriet Norge" på hva som kjennetegner nordmenns væremåte. Hypotesen er at nordmenn ofte er i konflikt med seg selv; Vi lengter etter å bli sett, men vi tør ikke å møte blikk i heisen. Vi misliker autoriteter, men har ekstrem tillit til eksperter og myndigheter. Vi er nøysomme luksusdyr. Vi er naturromantiske teknologislaver. Vi er bitte små, men likevel på toppen av verden.

I hvert program blir to utvalgte gjester invitert til samtale rundt spesifikke tema; folkeskikk, romantikk, luksus, hjem, norsk nakenhet og hemmelighet. De skal ikke være eksperter eller konkludere på noen som helst måte. Med utgangspunkt i seg selv skal serien derimot prøve å se på noen fellestrekk for oss nordmenn – om de finnes.

Programleder er Haddy N´jie.

Are Kalvø setter temaet i en historisk sammenheng, mens norskitalieneren Pellegrino Riccardi giri oss sitt syn på nordmenn sett opp mot tematikken i programmet.

Egenproduksjon fra NRK Underholdning (2011)
Prosjektleder: Linn Sandberg Skarstein
Pressekontakt: Karoline Berg, tlf. 23 04 20 33/901 08 954
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900