Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 15. mars 2008 kl 21.10 Dokumentar: Heia bestemor!

Dokumentar: Heia bestemor!

Doris Haddock, også kjent som Bestemor D, stilte i en alder av 94 år opp i det amerikanske senatsvalget. (Foto: HBO Enterprises)
Doris Haddock, også kjent som Bestemor D, stilte i en alder av 94 år opp i det amerikanske senatsvalget. (Foto: HBO Enterprises)
Bestemor D fører valgkamp
Doris Haddock (f. 1910) forsøkte i en alder av 94 år å bli valgt til en plass i det amerikanske Senatet. I USA er hun best kjent som Bestemor D.


I kveld følger vi USAs eldste nykomling i politikken. Doris Haddock hadde allerede avslørt seg som en meget oppvakt spreking, ikke minst fysisk, da hun fotgikk USA fra kyst til kyst i 1999 og talte for reform av det amerikanske finanssystemet.

Feiende, energisk og personlig
Så i 2004, med bare fire måneder igjen til senatsvalget, dro Bestemor D og hennes tropper i gang en feiende, energisk og framfor alt personlig valgkamp tuftet på ideen om et politisk styre for, av og med folket.
Det var da den demokratiske kandidaten til senatsvalget i hennes hjemstat New Hampshire trakk seg bare fire måneder før valgdagen, at Bestemor D fikk sjansen til å la velgerne stemme på henne og hennes program. Dette valgkampportrettet har en bemerkelsesverdig gammel dame i sentrum, kjent for å lange ut mot innflytelsen til de store privatforetakene gjennom deres pengebidrag i de amerikanske valgkampene.

Demokratenes onde tå
Hvordan valget gikk for Bestemor D, kan vi se i regissøren Marlo Poras nærgående dokumentar. Her er alt med: Forrykende valgkampdebatter på tv, betalte reklame-spots for Bestemor D, hardtslående politiske slagord fra hennes munn, samt en oppsiktsvekkende husvogn som hun reiste rundt i!
Ikke alle gikk god for Bestemor D i det demokratiske partiet. For eksempel var det en stor skuffelse for henne at Howard Dean som snart skulle bli valgt til partiformann, løp sin vei fra en fotosession med henne.
Amerikansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Run Granny Run
Produsert av: HBO Enterprises
Produsert av: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no