Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. november 2003 kl 23.10 Dok1: På livet løs langs norskekysten

Mot og kjærlighet på norskekysten

Nancy Eide ved Sørøyas ugjestmilde kyst – her levde hun og 700 andre i skjul fra de tyske okkupantene. (Foto: Elly M. Taylor)
Nancy Eide ved Sørøyas ugjestmilde kyst – her levde hun og 700 andre i skjul fra de tyske okkupantene. (Foto: Elly M. Taylor)
Vinteren 1944-45 flyktet 700 mennesker til Sørøya på Finnmarkskysten for å unngå tysk tvangsevakuering, og norske Nancy Eide var en av dem. Etter at de allierte gjorde strandhogg og etter hvert fikk reddet alle med seg til England, oppsto stormende kjærlighet mellom Nancy og skotten Archie som var gast om bord.

Den skotske filmregissøren Elly M. Taylor har vendt tilbake til Sørøya sammen med Archie og Nancy – 60 år etter.

Kjærlighet ved første blikk
Sørøya er Finnmarks største øy. Den har en dramatisk utforming med en svært innskåret kystlinje og fjell som går 600 meter til værs. Ikke desto mindre var det her og i havet utenfor at de allierte utførte en av de mest bemerkelsesverdige og dristige redningsdåder i vår felles krigshistorie. Det var et vågestykke som for alltid forandret livet til den unge finnmarksjenta Nancy.

Hun møtte Archie om bord på det engelske krigsskipet HMS Onslaught mens de ble kastet rundt i en av de verste stormene som har rast på Atlanteren. For ham var det kjærlighet ved første blikk.

Folk helt fra USA var med på unnsetningen av flyktningene på Sørøya, og til denne dag er det mange briter og amerikanere som nærer et sterkt felles bånd med øya på Finnmarkskysten og folket der.

Trosset okkupantene
Nancy var på flukt fra fem lange år i et besatt Norge, med tyske ordrer hengende over seg om å forlate Finnmark. De mange hundre som søkte tilflukt på Sørøya, satte seg selv i umiddelbar livsfare ved å trosse tyske ordrer.

Deres hjem ble brent til grunnen av okkupantene, mens Nancy og de andre søkte tilflukt under hellere og i bortgjemte fjellhuler. Her overlevde de så godt de kunne i temperaturer som ofte falt under null grader.

Da var det at den allierte krigsmakten omdirigerte fire amerikanske konvoiskip i fart i arktiske farvann – til Sørøya.

Beskutt, bombet, torpedert
Vel om bord på et American Liberty Ship var redningen et faktum for Nancy – så langt.

Men overfarten vestover skulle bli et mareritt – i egentligste forstand. Skipet Nancy befant seg på, ble beskutt, bombet og torpedert i løpet av en storm som står som en av de verste som er registrert. Hennes American Liberty Ship sank som en stein i havet, torpedert av en tysk ubåt.

Drivende rundt på en redningsflåte i Barentshavet ble Nancy reddet av HMS Onslaught og Archie. Og reddet på nytt da skipet omsider lyktes å søke nødhavn i Skottland.

Fra Seattle til Norge
I dag nærmer det lykkelige ekteparet seg de 80. Et par år etter bryllupet i Glasgow i 1945 emigrerte Nancy og Archie Kelly til USA, der Archie fortsatt leder av et jazzband i Seattle.

I Elly M. Taylors dokumentar følger vi med dem tilbake til kystene ut mot Barentshavet, der Nancy ble reddet av mannen hun giftet seg med.

Selv sier Elly M. Taylor om filmen som vises i Dok1:

- Dramaet om Nancy og Archie er – i tillegg til å være en formidabel kjærlighetshistorie – en historie om hvordan et ustoppelig mot kan ta over når mennesket konfronteres med en utålelig urett.

Innkjøpt skotsk program
Original tittel: Through Hell and High Water
Regi og produksjon: Elly M. Taylor (2003)
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57