Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. november 2011 kl 19.45 Schrödingers katt

Kuler og oppdagelser


Ved bryllup, revolusjoner og andre anledninger er det i mange kulturer vanlig å skyte i været. Men hva skjer med kulene som blir skutt opp? Skulle du være så uheldig å stå der hvor en kule kommer ned igjen, betyr det den sikre død.

Programlederne Hanne Kari Fossum og Per Olav Alvestad undersøker hvor stor kraft det er i ei lita geværkule som kommer fallende ned fra himmelen.

Om man skal tro reklamen, er lektiner en gave fra oven. Disse proteinene skal kunne hjelpe både mot mageproblemer, leddsmerter og forkjølelse. Men finnes egentlig den professoren som fronter reklamekampanjen? Og kan forskningen på lektiner gi svar på en av kreftforskningens store mysterier?

Alle som har fisket torsk, laks eller annen fisk, og som har brukt stang eller dorg, kjenner til dette problemet: å få kroken løs fra kjeften til fisken. Barn og ungdom får et brutalt møte med fisking når kroken må rives ut så blodet spruter og fisken spreller. Kanskje ikke så rart at det nettopp er ungdom som har kommet opp med en enkel og genial oppfinnelse: en krokløsner!

Egenproduksjon
Programlederne Hanne Kari Fossum og Per Olav Alvestad
Prosjektleder: Njord Røv
Kontaktadresse for presse, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no