Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. desember 2007 kl 23.10 Hitler: Ondskap i vekst

Hitler til makten


 Hitler (Robert Carlyle) tilstreber seg makten i Tyskland i 1934. (Foto: Alliance Atlantis)
Hitler (Robert Carlyle) tilstreber seg makten i Tyskland i 1934. (Foto: Alliance Atlantis)
Kveldens andre og avsluttende episode om Hitlers vei til makten starter med at Hitler sitter i fengsel etter sitt forsøk på statskupp. Mens han soner dommen, bruker han tiden til å skrive sine memoarer, den kjente boken "Mein Kampf".

Etter bare ett år bak murene slipper Hitler fri, og han tar umiddelbart grep om sine tilhengere for å danne et parti som kan kjempe seg til makten i Tyskland. Han trekker seg tilbake til sitt hjem i Alpene i Obersalzberg der han har jevnlige møter med partifeller i sin indre sirkel.

Veien til Berlin
I 1927 holder Hitler sitt første nazimøte i Berlin og president Hindenburg erklærer Hitler som den største trusselen mot tysk demokrati. Likevel klarer Hitler sakte men sikkert å tiltrekke seg tilhengere til sine synspunkter, og i 1932 stiller han opp til valget som presidentkandidat mot nettopp Hindenburg. Den tyske politikken er i opprør, men Hitler klarer ikke å vinne valget.

Siden presidentstillingen ikke er noe alternativ for Hitler, forlanger han å få stillingen som rikskansler. Dette begrunner han med at nazipartiet er det største og har flertallet i Riksdagen. Hindenburg står steilt imot, men må til slutt gi seg. Dermed får Hitler stillingen som rikskansler i 1933.

Og da Hindenburg dør året etter, er veien fri for Hitler, som erklærer seg selv som "Der Führer" i en alder av 45 år.

Om serien
To mandager følger vi Adolf Hitler og hans vei til makten. Denne amerikanske dramaproduksjonen gir et detaljert bilde av diktatorens utvikling fra han var liten gutt til han i 1934 tar over makten i Tyskland 45 år gammel.

I løpet av oppveksten utviklet Adolf Hitler seg til å bli en sint ung mann med mange syke tanker. Og i voksen alder kjempet han med et ekstremt ego for å legge hele verden for sine føtter.

Programmet er sendt tidligere.

Amerikansk dramaserie (2003)
Originaltittel:
Produsert av: Alliance Atlantis
I rollene: Robert Carlyle, Stockard Channing, Julianna Margulies, Matthew Modine, Live Schreiber, Peter Stormare, Friedrich von Thun og Peter O’Toole.
Prosjektleder: Trine Fossan