Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. november 2001 kl 15.15 Musikk på søndag: Arne Nordheims Nachruf og Magma

Jubileumskonsert for et musikalsk ikon

I ”Musikk på søndag” sender NRK1 andre del av konserten i Oslo Konserthus i forbindelse med Arne Nordheims 70-års dag 20. juni i år. Oslo Filharmoniske Orkester spiller, og dirigent er Christian Eggen.

Nachruf
Dette verket stammer opprinnelig fra en strykekvartett fra 1956. Denne ble senere utarbeidet i en versjon for strykeorkester under tittelen ”Rendevouz for strykere”, hvor ”Nachruf” inngår som tredje sats. Om dette verket har Nordheim selv sagt: ”Under arbeidet med ”Rendevouz for strykere” har jeg avdekket at jeg allerede i 1956 tenkte i større klangblokker og gradvise endringer av disse. At man senere har sagt at dette er et særdrag i min musikk, fratar meg ikke gleden ved disse tanker – som tross alt ligger over 30 år tilbake i tiden”. Sist dette verket ble fremført av Oslo-Filharmonien var i 1997 under ledelse av Mariss Jansons, og det har flere ganger stått på hans og orkestrets turnéprogram i utlandet.

Magma
Har Arne Nordheim noen gang operert med et større orkester enn han gjør i ”Magma”? Her bød anledningen seg til å skrive for og nærmest kommandere elitetroppene i et av verdens udiskutabelt største ensembler: Det Kongelige Concertgebouw-orkestret i Amsterdam, med en helt spesiell plass i norsk musikkhistorie. Det var nemlig dette orkestret Edvard Grieg gikk for da han skulle lage norsk musikkfestival i Bergen – mot massiv motstand lokalt og nasjonalt. Og slik fikk man i 1898 for første gang her hjemme høre hva orkester-kultur på topplan står for.

Nitti år senere, til sin hundreårsdag, gjør det samme orkestret motsatt prosess og henvender seg til en norsk komponist om et nytt verk til den store feiringen. Dette forteller mer enn mange ord om Arne Nordheims plassering i europeisk musikkliv, allerede 14-15 år tilbake. Og et verk som ”Magma” har gjort sitt til å befeste den.

Egenprodusert konsertopptak
Regi: Erik Østby
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83