Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. august 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Sopp på liv og død

Sopp er topp

Ut i naturens Hanne Ass med en kjemperøyksopp (Foto: Torgeir Beck Lande)
Ut i naturens Hanne Ass med en kjemperøyksopp (Foto: Torgeir Beck Lande)
Over alt finnes det sopp. De har tilpasset seg alle mulige og nesten umulige miljøer – fra en treveps’ eggleder til en jetmotor, og de dukker opp i de merkeligste former. Mange med levevis som får Hollywoods verste science fiction-filmer til å blekne i sammenligning.

Hanne Aass fra Ut i naturen skal som seg hør og bør på høsten, på sopptur, men på denne turen er ikke målet å fylle grytene. I stedet skal hun bare plukke de soppene som soppkontrollørene helst vil kaste, for de har nemlig de mest spennende historiene.

Med seg på turen har hun ekspert Øyvind Stensrud, og sammen finner de sopp som ser ut som sopp, oppfører seg som sopp slik vi er vant til og sopp som slett ikke gjør det…

Sopp eller lik
I Sør-Norge vokser en type sopp som en gang fikk britisk politi til å rykke ut i den tro at det dreide seg om et nedgravd lik. Ut i naturen går etter liklukta, og finner soppen som kan forveksles med menneskeskaller. Den kalles kjemperøyksopp – og med rette.

Det største eksemplaret som noensinne er blitt registrert, ble i USA tatt for å være en beitende sau. Den ble målt til over 170 cm i diameter!

Et livsfarlig navn
Fra kjempestor til bitteliten: Ut i naturen drar også på morderjakt; redaksjonen vil finne den knappenålstore soppen som antakelig har forårsaket mer pinsel og død enn noen annen parasittsopp.

Over 40.000 mennesker har måttet bøte med livet på grunn av denne soppens misvisende navn. Soppen vokser på kornaks, og oldtidas og middelalderens mennesker trodde den kunne drøye melet, derav navnet meldrøye. Få visste om den kraftige giften den inneholdt. Ut i naturen trengte ikke å lete lenge, for meldrøye er vanligere enn vi kanskje liker å tenke på.

Sopp på godt og vondt
Ut i naturen sporer også opp soppen som egner seg for alkoholikere. Og i en ganske alminnelig hage finner de soppen som er blitt en revolusjon i transplantasjonsmedisinen.

Redaksjonen prøver også å finne en representant for verdens største og eldste nålevende organisme.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert program fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen
Programleder: Hanne Aass, tlf: 97 11 06 34 hanne.cecilia.aass@nrk.no
Redaktør: Terje Dale , tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no