Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. november 2009 kl 23.25 Film: Sylvia

Gwyneth Paltrow som Sylvia Plath

Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow) ved skrivemaskinen (Foto: Focus Features)
Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow) ved skrivemaskinen (Foto: Focus Features)
Filmen starter i 1956 med møtet mellom den engelske forfatteren Ted Hughes og den amerikanske forfatterlegenden Sylvia Plath. Allerede etter fire måneder er de gift. Ted og Sylvia gjennomlevde et både sensuelt og skjørt samliv, og det gjorde dem til noen av de mest innflytelsesrike forfatterne i det 20. århundre.

Sylvias studieopphold i England avsluttes, og hun blir tilbudt en undervisningsjobb i USA. Hun takker ja, og paret setter kursen mot hennes hjemland, hvor Sylvia må kombinere et liv som hjemmeværende med den utfordringen det er å få fram sin "stemme" i litteraturen.

I takt med at Teds karriere skyter fart, øker ikke bare oppmerksomheten fra den litterære verden, men også fra kvinner som setter forholdet deres på prøve. Sylvias største utfordringer står foran henne. En kamp for forholdet, kunsten og hennes eget liv begynner.

Sylvia Plath
Forfatteren Sylvia Plath ble født 27. oktober 1932 i Boston, USA, og døde for egen hånd
11. februar 1963 i London. Hun er mest kjent for sine dikt og romanen "The Bell Jar", "Glassklokken" på norsk.

Gjennom hele livet slet Plath med alvorlig depresjon. I 1950 hadde hun begynt på college, og sommeren 1953 hadde hun en sommerjobb i et magasin i New York. Etter at hun kom tilbake til skolen denne høsten, var depresjonen blitt så alvorlig at hun ble behandlet med elektrosjokk. I august 1953 forsøkte hun å ta sitt eget liv for første gang. Hun ble innlagt på en psykiatrisk klinikk, og så ut til å bli bedre. I 1955 tok hun eksamen ved college, og dette året vant hun også en prestisjetung pris for diktet "Two Lovers and a Beachcomber by the Real Sea". Både sykehusoppholdene og selvmordsforsøket er beskrevet i romanen "Glassklokken".

Filmen er sendt tidligere.

Britisk drama (2003)
Originaltittel: "Sylvia"
Med Gwyneth Paltrow (Sylvia Plath), Daniel Craig (Ted Hughes), Jared Harris (Al Alvarez), Blythe Danner (Aurelia Plath), Michael Gambon (Professor Thomas), Amira Casar (Assia Wevill) og Andrew Havill (David Wevill)
Regi: Christine Jeffs