Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. november 2001 kl 23.55 ABBA! ABBA! ABBA!

Fortsatt ABBA-hysteri

I mars 1999 vant Charlotte Nilsson slager-EM i Sverige med sin ABBA-inspirerte låt ”Take Me to Your Heaven”. Dermed tok ABBA-hysteriet helt av igjen både i Sverige og Norge. I den svenske produksjonen i kveld drar vi tilbake til 1979 og får servert dokumentariske glimt samt utdrag fra en konsert på Wembley Arena i London.

ABBA-plater selges fortsatt i fleng, og en ny generasjon digger den svenske gruppen. Ifølge Guinness Rekordbok er det bare The Beatles som er større enn pop-kvartetten. Jevnlig siden gruppen ble oppløst på 80-tallet, har deres gullkantede samling av fengende låter gitt gnist til nostalgisk oppmerksomhet hos publikum og presse.

I 1974 slo ABBA igjennom i Melodi Grand Prix med låten ”Waterloo”, og like etter kom Lp-en med samme navn. Albumet fikk blandede kritikker, men dette tok gruppen igjen med senere og kritikerroste utgivelser som for eksempel ”Arrival” fra 1976 med blant andre hitene ”Dancing Queen” og ”Money, Money, Money”.

Slik begynte det
Alt begynte i juni 1966 da Bjørn Ulvaeus og Benny Andersson møttes for første gang. Bjørn var medlem av Hootenanny Singers, en populær folkemusikkgruppe, og Benny var i gruppen Hep Stars, Sveriges hotteste popband på den tiden.

Sommeren 1966 inviterte Hootenanny Singers Hep Stars på et party. Her ble Bjørn og Benny kjent og bestemte seg for å skrive noen låter sammen. I 1969 kom Agnetha Fältskog og Annifrid Lyngstad inn i bildet, og dette var starten på kvartettens formidable suksess. Men det var først i 1973 at ABBA-navnet var et faktum.

Singelen ”Waterloo” ble den første, internasjonale hiten og toppet listene i England, Tyskland, Norge og Belgia og lå blant de fem beste låtene på listene i en rekke andre land. I USA lå låten som nummer seks på Billboard-listen. Og fra da av tok det helt av.

NRK Underholdningsavdelingen
Prosjektleder: Niels Bierge, 23049115
Pressekontakt:Anne Bekkevold, 23048956