Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. mai 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: I kamp for frihet - Joachim Rønneberg

Han ledet tungtvannsaksjonen

Tungtvannsfabrikken: Joachim Rønneberg (81) ledet sprengningen av tyskernes produksjonslagre og utstyr på Vemork ved Rjukan. (Foto: Filmlight)
Tungtvannsfabrikken: Joachim Rønneberg (81) ledet sprengningen av tyskernes produksjonslagre og utstyr på Vemork ved Rjukan. (Foto: Filmlight)
Nå endelig, etter at han har passert åtti år, går Joachim Rønneberg opp sporene som førte fram til sprengningen av tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan i 1943. I en fjernsynsdokumentar i ”Fakta på lørdag” forteller han sin versjon av historien - fra han begynte i Sivilforsvaret og til han ble en av våre mest kjente krigssabotører.

Joachim Rønneberg, som ledet gruppen som for snart 60 år siden sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork, er en våre høyest dekorerte krigssabotører, men likevel har han vært lite villig til å stå fram.

Den vellykte sabotasjen betydde slutten på Nazi-Tysklands deltakelse i atombombekappløpet med USA. De ytre rammene for dramaet er som hentet rett ut av den mest spennende Hollywood-produksjon. Men er det noe Joachim Rønneberg tar avstand fra, så er det nettopp filmen ”Heroes of Telemark” med Kirk Douglas i hovedrollen som sprengningssabotør. Den har lite med virkeligheten å gjøre, ifølge Joachim Rønneberg selv.

Lagarbeid- Dokumentaren ”I kamp for frihet” er et forsøk på å framstille Rønnebergs personlige historie, forteller Frode Berg som har stått for manus, regi og kommentar. - Historien om den farefulle og vellykte tungtvannsaksjonen er jo velkjent, bl.a. gjennom den norske filmen ”Kampen om tungtvannet”.

I ”Fakta på lørdag” vil det framgå at Rønneberg på ingen måte tar æren for den. Sabotasjen var et lagarbeid. Han hevder at de involverte hadde utrolig flaks, og at det var de historiske rammene rundt aksjonen, som har gjort ham og deltakerne berømt.

Det britiske riksarkivet
”I kamp for frihet” er et samarbeid mellom NRK og selskapet Filmlight, med fotografen Brede Røsjø bak kamera. Teamet har filmet Joachim Rønneberg på location i England, Skottland og Norge. I London blir vi med inn i det britiske riksarkivet, der Rønneberg studerer dokumentene fra forberedelsene til aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork. I Skottland er det gjort opptak på stedet der Rønneberg fikk opplæring i jernbane-sabotasje under krigen.

I Norge møter vi den unge Joachim Rønneberg i Ålesund, som bråvåkner når krigen kommer hit våren 1940. Som mange andre ungdommer er han ikke spesielt interessert i militærvesen og forsvar. På sesjon før krigen velger han tjeneste som landmålerassistent, i stedet for vanlig
soldatopplæring. Han starter i Sivilforsvaret i stedet for å følge med kameratene som forlater Ålesund for å stoppe Tyskernes framrykking oppover Gudbrandsdalen.

Opplevelsen av å stå igjen, mens de andre reiser ut for å delta i kampen, preger Joachim Rønneberg i denne del av krigen. Men i 1941 flykter han over Nordsjøen, for å slutte seg til de norske styrkene i Storbritannia. Joachim Rønneberg blir fort en meget viktig mann for britene under krigen. Etter rømningen fra Norge blir han en av Martin Linges betrodde menn, og instruktør i ”Norwegian Independent Company Nr. 1” – det senere "Kompani Linge".

Kodenavn Gunnerside
I 1943 sender britene en liten norsk sabotasjegruppe for å ødelegge tungtvannsfabrikken på Vemork. Lederen for denne gruppen med kodenavnet «Gunnerside» er Joachim Rønneberg. Etter aksjonen blir «Gunnerside» den høyest dekorerte sabotasjegruppen fra andre verdenskrig.

Kunne Joachim Rønneberg forestille seg hva som lå og ventet lenger framme, da han som 20-åring krysset havet i en liten fiskebåt? Det er blant annet denne unge mannen som kommer til England i 1941, helt uten krigserfaring, vi blir kjent med i dokumentaren.

Samproduksjon NRK og Filmlight
Manus, regi og kommentar: Frode Berg, tlf. 70 11 52 00
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder:
1. Tungtvannsfabrikken: Joachim Rønneberg (81) ledet sprengningen av tyskernes produksjonslagre og utstyr på Vemork ved Rjukan. (Foto: Filmlight)
2. Joachim Rønneberg under krigen: Etter at han rømte fra Norge var han en av Martin Linges betrodde menn, og han ble fort instruktør i ”Norwegian Independent Company Nr. 1” - det senere ”Kompani Linge”. Hans spesialitet var sprengstoff-sabotasje. (Foto: Filmlight)
3. Public Record Office, London: Joachim Rønneberg i det britiske riksarkivet med dokumentene fra forberedelsene til aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork. (Foto: Filmlight)