Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. august 2011 kl 22.15 Dokusommer: Strengt hemmelig

Grusomme gjerninger


Filmskaper Benedicte M. Orvung oppdager at det i hennes familie skjuler seg en mørk hemmelighet. Broren til morfaren hennes, Karl Marthinsen, var nazipolitisjef i Oslo under krigen. Oppdagelsen fører fram til en historie som har vært ukjent for de fleste.

Karl Marthinsen kommer fra det lille stedet Mehamn i Finnmark, jobber seg opp under nazitiden og ender som tyskernes viktigste samarbeidspartner i Norge. Karl Marthinsen og hans handlinger står for seg selv – og danner etter hvert et tydelig bilde av en fanatisk nasjonalsosialist. Han var ambisiøs og effektiv. En målbevisst strateg med en fandenivoldsk sjarm.

Mot slutten av krigen satte London-regjeringen Karl Marthinsen øverst på lista over personer som hjemmefronten skulle forsøke å likvidere. Hjemmefronten lyktes, men likvideringen får også fryktelige konsekvenser i form av represalier.

Historien har satt dype spor. Familien har levd med skammen. Hjemmefronten må leve med den avgjørelsen de tok. Ikke minst har de som overlevde Karl Marthinsens grusomme gjerninger
aldri glemt.

Sendt tidligere,

Norsk dokumentar fra 2010.
Regi: Benedicte Maria Orvung
Produksjon: Orvung Film AS
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900