Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. juli 2002 kl 22.00 Cityfolk: Evora

Byens mennesker: Portugal

Sigøynerkvinnen Vera.
Sigøynerkvinnen Vera.
I serien ”Cityfolk” skal vi til den middelstore byen Evora, ti mil sør for Lisboa. Her møter vi en gammel sigøynerkvinne, en livsglad hotelleier og en røntgenspesialist som ble rammet av kreft.

Vera er en sterk gammel dame i en av byens rike sigøynerfamilier. Hun har nok å stri med: Mannen har Alzheimers sykdom, en sønn er døvstum og en annen er rusmiddelmisbruker. I tillegg driver hun en kleshandel.

Livsnyter
Joaquim driver et familiehotell i et gammelt herregårdshus midt i sentrum av Evora. Han er fornøyd med livet, liker å gå på jakt, er glad i god vin og ser på tyrefekting. Han legger vekt på å dyrke det gode vennskap, spesielt etter at han mistet det ene av barna og det andre flyttet til Frankrike.

Livsmot
Miriam er en røntgenspesialist som selv har overlevd kreft, en sykdom mange av hennes pasienter frykter. Hun og mannen flyttet fra Brasil til Portugal for 14 år siden og har tre barn. Da hun fikk diagnosen magekreft, var mulighetene til å overleve svært små. Etter to operasjoner er Miriam fri kreften. Hun er blitt et eksempel på livsmot og styrke for familien.

Om serien
”Cityfolk” har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksess-konsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere år har scoret høyt med dette konseptet. NPS er tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de tre siste årene vært medprodusent i ”Cityfolk”, som nå er på lufta i sin femte sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Drammen.

I denne runden av ”Cityfolk” gjenstår besøk hos folk i byene Evora, Rotterdam, Nürnberg og Oslo.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57