Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. januar 2012 kl 21.10 Ei iskald verd

Landskap i endring


Svært få mennesker får se med egne øyne hva som skjuler seg i isen både i Arktis og Antarktis. I BBC-serien "En iskald verd" får vi oppleve de iskalde landskapene før de endrer seg for alltid. Opptakene er gjort under isen, høyt under en ulmende vulkan og tett på dyrene som lever i sin egen iskalde verden.

Reisen går til begge polene for å undersøke hva høyere temperaturer vil bety for folk og dyreliv som lever her, og hva det vil bety for resten av verden. I denne fantastiske naturserien i seks deler fra BBC kommer vi tettere en noen gang på dyrene som lever i polområdene, og vi får se eksempler på dyr som overlever mot alle odds.

Nordpolen
I første episode går turen til Nordpolen. Her finnes dekket av flere meter tykk is som forskere mener vil være åpen sjø om få tiår. Temperaturen i Arktis har økt nesten dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og konsekvensene av oppvarmingen er tydeligere her enn noen andre steder på kloden. Et norsk team er med til Nordpolen for å se hva høyere temperaturer vil bety for isbjørnene.

Fra verdensrommet har forskere sett at sommerisen i Arktis har blitt redusert med 30 prosent de siste 30 årene. Dette bekreftes også av inuittiske jegere. For noen vil issmeltingen bety tilang til store verdier olje, gass og mineraler. For resten av oss vil issmeltingen bety at planeten blir varmere, fordi isen er viktig for å reflektere solstråling.

Naturserie i seks deler fra BBC
Originaltittel: Frozen Planet
Produksjonsår: 2010
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland , tlf: 988 20 309
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900