Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. oktober 2002 kl 21.30 Dok1: Barn bak murene

Unger bak gitter

Guttunger bak gitter – i en to-delt dokumentar fra BBC møter vi barn bak murene denne og neste uke i
Guttunger bak gitter – i en to-delt dokumentar fra BBC møter vi barn bak murene denne og neste uke i "Dok1". (Foto: True Vision)
De er vergeløse, overkjørt av ”loven”. De er fratatt menneskets første og siste rettighet – friheten. De fleste barn som forbryter seg, står for små, ikke-voldelige overtredelser. Fra Nicaraguas fengsler som ikke er mye mer enn en huler med gitterdører, til Tyrkias åpne anstalter uten gitter eller låste dører, viser BBC-dokumentaren ”Barn bak murene” hvordan unger i fengsel lider i det 21. århundret.

På hvilket alderstrinn kan et barn forventes å skjelne rett fra galt? Uansett – er fengselstraff det rette så lenge det er barn vi har å gjøre med? Dokumentaren “Barn bak murene” er et intim-portrett av disse barna, laget av Brian Woods og Kate Blewett.

Dobbelt grusomt
I Europa og Amerika blir stadig flere barn sperret inne. Barn som lever bak murene og andre som har overlevd den dobbelt grusomme straffen som en barndom i fengsel er, forteller om sine skrekkopplevelser i “Dok1”.

Når de vel er ute av fengslet, hva slags lærdom tar de med seg ut i samfunnet? I hvilken grad forbereder en barndom bak murene individet på livet utenfor?

I dokumentaren blottlegges barns erfaringer med fengslingen – fra sjokket de får ved ankomsten og til vanskelighetene de står overfor når de omsider løslates.

På stengrunn
Mange av disse barna er hjemløse, kanskje har de ”feil” hudfarge eller kanskje er de ganske enkelt fattige. Mange blir ofte straffet hardere enn de mest notoriske voksne forbrytere. Og fordi de ikke har noen ressurser eller er medlemmer av en interesseorganisasjon slik voksne ofte er, er det ingen som står opp for dem. Deres sak faller på stengrunn.

Innkjøpt program fra BBC Worldwide
Original tittel: Kids Behind Bars
Producere: Brian Woods og Kate Blewett
Produsent: True Vision og Dicovery Channel for BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57