Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. august 2004 kl 22.10 Dok1: Tinnsoldatene

Norske FN-soldater avslørte Israel

Unike video-opptak gjort av norsk FN-soldat avslørte at et bombeangrep på en flyktningleir i Sør-Libanon var planlagt og utført av Israel. (Foto: FMR-troppen 1996)
Unike video-opptak gjort av norsk FN-soldat avslørte at et bombeangrep på en flyktningleir i Sør-Libanon var planlagt og utført av Israel. (Foto: FMR-troppen 1996)
En norsk FN-tropp var vitne til israelsk bombeangrep på flyktningleir i Sør-Libanon. Unike video-opptak kommer i kveldens Dok1.

Dokumentaren fra Sør-Libanon er laget av og med norske FN-soldater i samarbeid med Piraya Film i Bergen. Gjennom soldat Gunnar Brandsdals videodagbok får vi innblikk i livet i leiren til Force Mobile Reserve, tropp 1. Brandsdal visste først ikke hvilke unike opptak han satt inne med - ikke før FN begynte å etterforske et bombeangrep mot en flyktningleir i Quana, 1996.

Videoteipen skildrer i utgangspunktet et tjenesteopphold som i det ytre likner et ferieopphold i Syden. Her er mye festing og moro blant de unge mennene. Oppholdet kan i det hele minne om et M*A*S*H på norsk, men snart setter alvoret inn og latteren blir sittende fast i halsen.

Pro-Israel
- Jeg var vel pro-israel og israelitter. Følte vel at det fokus vestlige medier hadde satt på israelittene var slik at det var dem jeg anså som de mest siviliserte menneskene, sier Ken Robin Utvik, en av de medvirkende soldatene.
18. april 1996 bomber den israelske hæren naboleiren, Fiji Batt HQ, en flyktningleir i Libanon. Noen hundre meter unna er de norske FN-soldatene skrekkslagne vitner. Gunnar Brandsdal filmer med videokameraet sitt.

Sjokket
- Det gikk ikke opp for meg hva jeg egentlig filmet. Vi var lamslått, forteller Gunnar Brandsdal.

Soldatene beordres umiddelbart ut i en redningsoperasjon. Med ett vader de rundt blant døde og døende mennesker.

Israel hevder med overbevisning at bombingen skyldes et uhell. Den vestlige verden nøler med å fordømme handlingen.

FN-gransking
Med dette som bakteppe blir Brandsdals videoteip fra bombingen av stor interesse for FN, som etterforsker hendelsen.

Opptakene viser et fjernstyrt fly, en såkalt drone, på himmelen over nedslagsområdet. Soldatenes vitneprov og videoteiper blir med ett avgjørende for å avsløre at den israelske hæren lyver og at bombingen i Quana var en massakre.

- Jeg tror ikke det var et uhell. Kanskje det kunne vært et uhell med én granat, men når du sender andre granater etter den første, og fortsetter bombingen i 12 minutter da er det ikke uhell, da er det beregning, sier Frank Andersen, en annen av soldatene som medvirker i dokumentaren.

Holdningsendring
Dokumentaren starter med en reise som tre av soldatene nylig gjorde til Libanon, for å gjenoppleve de kritiske dagene de tilbrakte der. Etter hvert får vi høre deres historie og får innblikk i hvordan de kom til å endre sine holdninger i forhold til konflikten de var satt til å overvåke.

- Det som skjedde burde hatt konsekvenser både for de militære lederne og for de politiske lederne som var involvert i dette. Det er noen som er ansvarlige for det her. Det er noen som har gitt de militære lederne mandatet til å utføre en sånn type handlig. Den dagen døde over hundre mennesker. Det er resultatet av det som skjedde, sier Ken Robin Utvik.

Norsk dokumentar (2004)
Produsert av: Piraya Film as
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57