Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. juni 2008 kl 21.30 Wallander: Den femte kvinnen

Iskald hevn

Kurt Wallander (Rolf Lassgård). (Foto: SVT)
Kurt Wallander (Rolf Lassgård). (Foto: SVT)
I et nytt gjensyn med Kurt Wallander står den erfarne etterforskeren overfor en gruoppvekkende sak, der eldre menn blir myrdet på en utspekulert og pinefull måte.

En høstkveld begir en eldre mann seg ut i skogen for å følge trekkfuglenes avreise fra Skåne. Men han snubler på stien og faller ned i en sinnrikt konstruert fangstgrop. Når Kurt Wallander finner mannen, henger han spiddet til døde på skarpslipte bambuspåler, omsvermet av kråker.

Like etter forsvinner en blomsterhandler sporløst, og også han blir funnet myrdet med samme målrettede grusomhet.

Hva er det som har skjedd med disse beskjedne eldre herrene? Hvorfor er drapene så omhyggelig arrangert? Og hvem er nestemann på bøddelens liste?

Hevn
Kurt Wallander forstår snart at udådene handler om hevn – og aldri før har han vært ute for en mer iskaldt beregnende morder. Det er en person som følger en plan lagt opp i minste detalj, og som med letthet lurer sine forfølgere inn på feil spor.

I jakten på morderen allierer Wallander seg med en ny kollega, Maja Thysell (Marie Richardson). I rollen som Wallanders syke og kranglevorne far ser vi veteranen Keve Hjelm.

Populær krimhelt
Henning Mankells bokserie om den skånske politietterforskeren Kurt Wallander hører til de aller mest populære i svensk litteraturhistorie, og har også vært en formidabel internasjonal suksess.

I ni SVT-innspillinger fra 1994 til 2007 har Rolf Lassgård spilt rollen som den overarbeidede, melankolske politihelten. NRK sender i sommer to av dem i reprise, "Villspor" (19. juni) og nå "Den femte kvinnen", som er på fire timelange episoder.

Serien ble sendt første gang høsten 2002.

Svensk kriminalserie i fire deler etter Henning Mankells roman fra 1996
Originaltittel: Den 5:e kvinnan
Produksjon: SVT Syd Drama, 2002
Regi: Birger Larsen
I rollene: Rolf Lassgård, Marie Richardson, Lars Melin, Christer Fant, Keve Hjelm, Klas Gösta Olsson, Emy Storm, Jenny Rudell m.fl.
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf 815 65 900