Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. april 1999 kl 22.35 Fortuna

Fortuna (ttv)


NRK1 1. påskedag søndag 4. kl 22.35
Fortuna (1:6)

Seriestart!

Gjensyn med Kielland- drama

I forbindelse med 150-årsjubileet for Alexander Kiellands fødsel byr NRK1 på et gjensyn med \"Fortuna\" fra 1993, en av NRK Dramas største satsinger de senere år. Hele fem år varte arbeidet med den seks episoder lange serien.
TV-serien \"Fortuna\" bygger på Alexander Kiellands tre romaner \"Gift\", \"Fortuna\" og \"Sankt Hans Fest\", som kom ut i perioden 1883 - 86. I sentrum for handlingen står unggutten Abraham Løvdahl (Neil M. Berge; som voksen spilt av Johannes Joner), som vi følger fra barndommens uskyld til hans moralske og økonomiske fall som voksen.
I øvrige roller møter vi en lang rekke av de fremste navnene innen norsk film- og teaterverden: Sverre Anker Ousdal, Lise Fjeldstad, Tone Danielsen, Harald Heide Steen jr., Bjørn Skagestad, Karl Sundby, Sverre Hansen, Minken Fosheim og mange andre.
Regien er ved Eli Skolmen Ryg, som er kjent for en rekke fjernsynsdramatiseringer, deriblant \"Den som henger i en tråd\" og \"Kvinnen og den svarte fuglen\".
Økonomisk krise
Handlingen er lagt til en vestlandsby i en tid preget av økonomisk krise og fallitter. Økonomisk spekulasjon og borgerskapets moralske hykleri er noe av det Kielland tar et oppgjør med i denne historien. I romanen \"Gift\", som de første episodene i hovedsak bygger på, er det særlig det forstokkede skolevesenet som får gjennomgå. Her dreier mye av handlingen seg om hvordan den unge hovedpersonen slites mellom sin konvensjonelle far og sin sterke, frisinnede mor.

1. episode
Abraham er sønn av den ansette øyelegen professor Carsten Løvdahl og hans radikale hustru Wenche Knorr Løvdahl. Nå er han midt i puberteten, og sammen med sin beste venn og skolekamerat, Marius, utforsker han det spennende livet blant sjøfolkene på havnen.
Mens Abraham forsøker å ta del i det virkelige livet, fører skolens forstenede lærere en innbitt kamp mot ethvert tegn på selvstendig tanke hos sine unge elever. Målet er at de skal bli lønnsomme og nyttige borgere av den lille byen.
Abraham elsker sin vakre og kloke mor, han er en begavet gutt som i likhet med henne bruker mye av sin tid til musikk. Moren er ubøyelig i sine krav til ærlighet, og hun krever av sønnen at han følger sin egen overbevisning i ett og alt. Faren, derimot, mener at hun oppmuntrer Abraham til opprørskhet da han tar den svake Marius sitt parti mot lærerne.

Rolleliste 1. episode:
Abraham Løvdahl Neil M. Berge
Professor Carsten Løvdahl Sverre Anker Ousdal
Wenche Knorr Løvdahl Lise Fjeldstad
Marius Gottwald André Hageseter
Fru GottwaldTone Danielsen
MordtmannTerje Strømdahl
RektorHarald Heide Steen jr
Overlærer Abel Bjørn Skagestad
Adjunkt Aalbom Karl Sundby
Adjunkt Borring Sverre Hansen
NRK1 søndag kl 22.35
Tidligere sendt 21.11.93

NRK1 1. påskedag søndag 4. kl 22.35
Fortuna (1:6)

Seriestart!

Gjensyn med Kielland-drama

Familien Løvdahl: Far (Sverre Anker Ousdal), mor (Lise Fjeldstad) og Abraham (Neil M. Berge). (NRK- foto: Barbara Halden)

Abraham Løvdahl (Neil M. Berge, t.h.) og hans beste venn, Marius (André Hageseter). (NRK-foto: Tore Halden)

Mor og sønn Løvdahl (Lise Fjeldstad og Neil M. Berge) deler kjærligheten til musikk.

Egenprodusert dramaserie etter Alexander Kiellands romaner
Regi: Eli Skolmen Ryg
Bearbeidet av Åse Vikene og Bob Foss
Prosjektleder: Anne Birte Brunvold Tørstad
I rollene bl.a. Neil Berge, Sverre Anker Ousdal, Lise Fjeldstad og André Hageseter
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51