Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. april 1999 kl 20.30 Brennpunkt: Når død kan gi liv

Brennpunkt: Når død kan gi liv (ttv)


NRK1 tirsdag 6. april kl 20.30
Brennpunkt: Når død kan gi liv

Søkelyset på organdonasjon

Hvert år får nærmere 300 mennesker her i landet et nytt organ og en ny start på livet. Blant dem er Bente Sæther, som var den første i Norge som fikk transplantert hjerte for 15 år siden, og Terje Straumland, som fikk nytt hjerte i vinter etter flere hjertestans. Vi møter dem i Brennpunkt som i kveld setter søkelyset på problemene rundt organdonasjon.
Vi møter også andre mennesker som har møtt donorproblematikken ansikt til ansikt: En mann som trenger et nytt hjerte, men som ikke vil få det, familier som har mistet en av sine nærmeste og har fått spørsmålet om å frigi organ og et foreldrepar som har mistet en datter fordi de lungene hun trengte ikke dukket opp i tide.

300 i året
Å skifte ut et defekt organ i en menneskekropp med ett som er nytt og friskt, er blitt en dagligdags hendelse. Hvert år får nærmere 300 nordmenn et nytt organ og en ny start på livet. Men langt flere enn de som får hjelp, har behov for det. En tredel av dem som venter på å få nytt hjerte eller nye lunger, dør mens de står på venteliste, og mange kommer aldri på noen liste, fordi terskelen er så høy. Er du over 60 år, er det omtrent umulig å få nytt hjerte.
Årsaken til at mange aldri får den hjelpen de trenger, er først og fremst mangel på organ. Men det ville ha vært nok organ dersom alle aktuelle hadde vært tilgjengelige. Når så ikke er tilfelle, har det med holdningen både blant folk og helsepersonell å gjøre. Kanskje finner vi også noe av grunnen i mangel på et registreringssystem.
Organdonasjon er aktuelt i forbindelse med dødsfall som følge av akutt hodeskade. Men skal organ fra den døde kunne komme til nytte, kreves det at de pårørende gir samtykke til det. Ikke sjelden vegrer sykehuspersonellet seg for å stille dette vanskelige spørsmålet, og enda oftere er svaret fra de pårørende negativt. En tredel av dem som får spørsmål om å gi tillatelse til organuttak, svarer nei. En årsak til avvisingen kan være at spørsmålet kommer helt overraskende på mange, og at de er i dyp sorg, kanskje også i sjokk.

Holdningsendring
Skal organtilgangen bli bedre, trengs det en holdningsendring. Organdonasjon må bli diskusjonstema. Hver enkelt av oss bør gjøre oss opp en mening om vi er villige til å bli donor, dersom den situasjonen skulle oppstå, og vi bør si fra hva vi ønsker til våre nærmeste. Det mener både pårørende som har fått dette vanskelige spørsmålet, og de som har mistet en av sine fordi hjelpen ikke kom i tide.
Noen mener også at vi bør innføre et registreringssystem, eller en ordning med donorkort, slik mange andre land har gjort, der vi kan si fra om vi vil være organgiver eller ikke.
Etter programmet vil Stiftelsen Organdonasjon ha telefonvakt for å svare på spørsmål.
NRK1 tirsdag kl 20.30

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
1. Terje Straumland fra Bryne har hatt hjertestans flere ganger. Vil det dukke opp et hjerte som passer kroppen hans i tide? Brennpunkt følger kampen hans i kveld.

2. Trondheimsjenta Bente Sæther var den første i Norge som fikk transplantert nytt hjerte for 15 år siden. Siden den gang har hun vært frisk og lever et helt normalt liv.

Egenprodusert fakta
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf. 70142432
Brennpunktredaksjonen: 23049000, e-mail: brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123