Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. september 2011 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Eksplosjon i naturen


Da snøen forsvant, dukket plutselig smågnagerne fram. Og spesielt den gylne sjarmøren, lemenet, skapte liv på fjellet. I løpet av sommeren er det blitt flere av "alt" og det snakkes om at fjellreven kan være reddet.

Hva skjer i naturen når det piler mange mus og lemen rundt i gress og lyng? Når antallet øker voldsomt, blir det også flere av mange arter. Både av de som lever av mus og lemen -og av de som overlever fordi de ikke ble spist sjøl. Fjellreven fikk endelig nok mat til valpene sine og myrhauken fikk også en drømmesommer.

Tippoldemor i en fei
Sist vinter var hvit og kald uten farlig islag over smågnager-maten. De fant lett føde under snøen og mange overlevde vinteren. Og når du så føder 8-10 unger fem ganger i løpet av sommeren og rekker å bli tipp-tippoldemor i løpet av en sesong - ja da blir slekta fort stor.

Død eller levende?
I Nordland holder de fortsatt pusten. For kanskje klarer grotteforskerne omsider å finne passasjen i undervannsgrotta og bli de aller første menneskene som kan lede oss gjennom de trange smugene under vann.

Egenproduksjon fra 2011
Programleder: Kari Toft, tlf: 911 38 88
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Redaktør: Terje Dale
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no