Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 21. oktober 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Kappløp i rommet 1949-1961

Den kalde krigen: Kappløp i rommet 1949-

NRK2 torsdag 21. oktober kl 20.35
Den kalde krigen: (8:24) Kappløp i rommet 1949-1961

Global kjernefysisk trussel

I august 1949 sprengte Sovjetunionen sin første atombombe. Det ble signalet til et dramatisk og langvarig våpenkappløp mellom supermaktene som verden aldri hadde opplevd.
Også innen romforskning viste russerne stor konkurranseevne. Den første Sputnikraketten gikk til værs i oktober 1957, og dermed var kappløpet i verdensrommet også et faktum.
I USA fikk man sjokk da russerne fyrte av sin første kjernefysiske bombe. Amerikanerne hadde i årene etter verdenskrigen trodd at russerne hadde mer enn nok med å lappe sammen et sønderslitt Sovjetunionen. Det viste seg da også senere at de hadde fått god hjelp av det amerikanske Manhatten-prosjektet. Det var nemlig flere medarbeidere i dette prosjektet som mente at USA ikke burde råde over slike terrorvåpen alene.

Absurd kappløp
Man fikk altså en internasjonal situasjon der de to supermaktene forberedte seg til og trente på en kjernefysisk krig - der hele jordens befolkning kunne bli ofret. Et absurd kappløp der ideologene sto bak og trykket på med sine luftige påstander. De hevdet blant annet et atomvåpen ikke var så farlig som ekspertene ville ha det til!
Amerikanske teknologer fikk et nytt sjokk da det sovjetiske forsvarshovedkvarter i Kasakhstan sendte to Sputniker ut i rommet høsten 1957. Den siste gangen med hunden Laika. Plutselig syntes russerne å ligge foran amerikanerne i generell romforskning!
USAs hodepine forverret seg fordi deres egne romforskere hadde møtt betydelige vanskeligheter i sitt utviklingsarbeid. Det var først med president Kennedys innsettelse at det ble fart i amerikansk romteknologi. Han ville ha amerikanerne først til månen, og slik ble det jo også på et senere tidspunkt.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp- politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23 40 81 23