Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. juli 2003 kl 16.40 Norske filmminner: Norske filmminner: Bjurra

Bjurra(ttv)


Vi skal til et nedlagt fiskevær på øya Bjurra i Lofoten. Hit kommer en sommerdag tretten barn fra en internatskole sammen med vaktmester Pedersen og hans kone. Vaktmesterfruen brekker benet og må på sykehus. Dermed må barna selv ta ansvar på Bjurra.

Siden det er fru Pedersen (Inger Marie Andersen) som har sørget for mat og stell, får barna beskjed om å reise hjem. Men da tar barna affære ved selv å overta styre og stell på øya. De lager avis, setter opp teaterforestillinger og etablerer idrettslag. Barna forfatter sågar en grunnlov og velger kommunestyre og president. På kort tid utvikler Bjurra-samfunnet seg til en levedyktig kommune med vaktmester Pedersen (Henki Kolstad) som æresborger.

Mørke skyer
Alt går bra inntil en fremmed mann innfinner seg for å kjøpe Bjurra, med tanke på å spekulere i turisttrafikk.

Barnekommunen står i fare, men kommunestyret beslutter at øya skal reddes for enhver pris. Og dermed begynner kampen for å beholde Bjurra.

Fjernsynsserie
Filmen "Bjurra" tar utgangspunkt i Odd Hjort-Sørensens barnebok med samme navn. Forfatteren har skrevet manus sammen med regissøren Kåre Bergstrøm.

"Bjurra" ble vist som fjernsynsserie i NRK i seks episoder høsten 1969. Den har også vært vist under vignetten NRQ-film i 1996 og 1999.

Norsk spillefilm fra 1970
Regi: Kåre Bergstrøm
Manus: Kåre Bergstrøm og Odd Hjorth-Sørensen
Med bl.a. Henki Kolstad og Inger Marie Andersen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann