Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. juli 2011 kl 20.05 Dokusommer: Ailo Gaup - Stempelridderen

Alt for sporten


Han har flyskrekk, høydeskrekk og lider av klaustrofobi - motorsykkelakrobaten og den doble verdensmester i freestyle motorcross, Ailo Gaup.

I dokumentaren følger vi Ailo gjennom hele hans karriere. Fra den startet med motocross i Finnmark, via Norsk Toppidrettsgymnas og oppstarten av FMX i Norge, og fram til han står øverst på seierspallen i Tyskland og USA.

Vi følger ham på hjemmebane når han øver inn sin baklengs salto og sitt eget triks "underflip", og vi er med ham ute i verden når han trener og konkurrerer med andre toppkjørere.

På vei mot målet må Ailo overvinne både egne fobier og familiens redsel for hvordan det skal gå med ham. Hans familie er hans beste støttespillere, men hans mor plages av angst hver gang han skal i ilden. Og mange ganger går det galt. Ailo har brukket nesten hvert bein i kroppen, og han blir stadig satt tilbake av skader på ugunstige tidspunkt.

FFMX inn i rampelyset
FMX er også en uvanlig sport i Norge, og Ailo må engasjere seg for å få oppmerksomhet for sin idrett i landet. Men Ailo er en naturlig entertainer og showmann, og det hjelper ham gjennom utfordrende konkurranser, og å vinne publikums gunst.

Hans internasjonale karriere tar av når han som den første i Europa lykkes med å gjøre en baklengs salto på motorsykkel. I 2003 blir han verdensmester for første gang, i 2007 blir han verdensmester for andre gang, og i 2008 hedres han med pris på Idrettsgallaen på Hamar, den endelige anerkjennelsen for ham selv og hans idrett i Norge.

Men på vei mot toppen har Ailo måttet gå på kompromiss med sin egen helse, og han må legges inn for operasjon. En operasjon som kan bli svært avgjørende. Og når han nå kan skue ned fra toppen av seierspallen, vet han hvor veien går videre?

I programmet møter vi hans familie og venner. Vi møter trenerne Roy Snellingen og Pål Anders Ullevålseter og toppkjørerne Ronnie Faisst og Kenny Bartram fra USA, samt president i Norsk Motorsportforbund, Anders Minken.

Sendt tidligere.


Norsk dokumentar fra 2010
Produsert av: Original Film
Regi: Trond Brede Andersen
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900