Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. oktober 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Mesnaelva - der ørret blir gjeddemat

Ut i naturen: Mesnaelva - der ørret blir


NRK1 torsdag 28. oktober kl 19.35
Mesnaelva - der ørret blir gjeddemat

Mesnaelva - tapt for sportsfiskerne?

De står og lurer i sivet. De er store, skapt for fart og rå vold, og de har ørret på menyen. I Mesnaelva har gjeddene tatt over der ørreten før hadde fritt spillerom. Sportsfiskerne har de siste årene måtte se langt etter ørreten. Harald Gundersen og Erik Jacobsen fra NRK Oppland har sett nærmere på Mesnaelvas historie.
Helt opp til slutten av 80-tallet tok sportsfiskere årlig bortimot tre tonn ørret i Mesnaelva. Elva, som har sine kilder i fjellet øst for Lillehammer, har sjelden gitt de største ørretene. Men unger, hytteeiere, lokale storfiskere og tilreisende turister har i lange tider kunnet glede seg over et godt og spennende ørretfiske i en av innlandets elveperler.

Men det var da, det!
Idyllen er brutt. Ørreten er forsvunnet og ørretfiskerne med dem. Gjedda har overtatt.
\"En fiskekultur er i ferd med å dø,\" mener Mesnaelv-veteran Kai Solbakken.
I programmet \"Mesnaelva - der ørret blir gjeddemat\" forsøker fotograf Harald Gundersen og reporter Erik Jakobsen å finne ut hva som førte til at en av Østlandets beste ørretelver fikk en knekk.
Hva var det som skjedde våren 1986, da elva så ut som en steinørken? Hvor kom egentlig gjedda fra, og hvorfor på det verst tenkelige tidspunktet? Var det vanvare eller ren ondskap som fikk noen til å plante gjedde i vassdraget?

Før og nå
I programmet møter vi Mesnaelv-veteraner som aldri kan glemme elva slik den var. Vi møter også de nye gjedde-entusiastene, som synes grovkjefta gjedde overgår ørreten som sportsfisk. Vi møter ildsjelene som jobber for at Mesnaelva igjen skal bli en attraktiv ørretelv, og kraftdirektøren som nå betaler prisen for kraftutbyggernes gamle synder.
Og så får vi møte Øyvind Haugen. 17-åringen gjør i programmet reint bord i sommerens fiskekonkurranse i Mesnaelva.
Og så kommer du til å bli ...SKREMT, JA!!

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Det nytter å kultivere et vassdrag. Trygve Reistad tok en augustkveld et fint knippe ørreter i Mesnaelva. (Foto: Morten Kraabøl)

2. Gjedda har også småørret på menyen. (Foto: Morten Kraabøl)

Naturprogram fra NRK Oppland
Ved Harald Gundersen og Erik Jakobsen

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0