Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 21. desember 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Hva klær forteller

Lise Sjåk Bræk (foto: NRK / Haadon Dirk Blaauw).
Lise Sjåk Bræk (foto: NRK / Haadon Dirk Blaauw).
Mer eller mindre bevisst uttrykker vi oss mye gjennom klærne våre. Måten vi går kledd på signaliserer også den gruppe vi vil tilhøre.

Nå for tiden har vi en mote som gjør at vi ofte velger å kle oss sporty og avslappet, men ta på en kvinne et langt skjørt eller en bunad så oppfører hun seg garantert annerledes . Måten vi klær oss på innvirker på hvordan vi bruker kroppen vår på. Slik sett kan man da si at klær skaper folk!

I over 40 år har Lise Sjåk Bræk virket som designer og produsent av klær. Produksjonen hennes inkluderer et rikholdig utvalg fra "Haute Couture" til uniformsprofilering. I høst kom hun ut med boken "Med klær som språk" der hun på en spesiell måte tar for seg det uartikulerte klesspråket, et språk som alle kan, men sjelden kan uttale!

Ikke arbeid for motetegnere
Lise Sjåk Bræk (foto: NRK / Haadon Dirk Blaauw).
Lise Sjåk Bræk (foto: NRK / Haadon Dirk Blaauw).
I samtalen innrømmer søndagens sølvsupergjest at hun aldri hadde tenkt hun skulle komme til å arbeide med klær ut fra et sosialantropologisk ståsted.

- Jeg begynte jo som motetegner i et land der det ikke fantes arbeidsplass for slike, noe som var lovlig sent å oppdage når man kom ut fra Kunst-og Håndverkskolen etter å ha vært mer fokusert på å få seg en utdannelse enn hva den kunne brukes til.

Dette førte henne inn i industritegning og jobb som kunsthåndverker inntil hun befant seg i arbeid med å profilere arbeidsplasser både i offentlig og privat sektor – såkalt Uniformsprofilering.

- Jeg har kledd på offentlige virksomheter, flyselskap, rederier, banker og forsikringsselskap og når jeg gjorde det, når jeg arbeidet med klær på en måte som beveget seg bort fra mote, da kom klær til å bli ganske spennende for meg.

Klær har makt
Lise Sjåk Bræk (foto: NRK / Haadon Dirk Blaauw).
Lise Sjåk Bræk (foto: NRK / Haadon Dirk Blaauw).
-Du skal ikke bare kle et antrekk, du skal bære det, fylle det på andre vis enn det rent fysiske. Klærne skal også hjelpe deg til den leken du tør og synes er morsom, ikke ta makten fra deg i et spill du ikke mestrer, nærmest formaner Lise Sjåk Bræk.

Sølvsuper NRK P1 søndag 21. desember 2008 kl. 07.03. Haakon Dirk Blaauw er programleder.