Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. oktober 2001 kl 22.20 Livskraft: Den nye fienden

Fra krig til aids

Adanech (18) fra Etiopia mistet både moren og faren sin i aids. Nå driver hun opplysningsarbeid blant ungdom og lærer dem hvordan de kan beskytte seg. (NRK-foto: Anne Gammelsæter)
Adanech (18) fra Etiopia mistet både moren og faren sin i aids. Nå driver hun opplysningsarbeid blant ungdom og lærer dem hvordan de kan beskytte seg. (NRK-foto: Anne Gammelsæter)
I kjølvannet av krigen mellom Etiopia og Eritrea har en ny fiende dukket opp. Det er en fiende som ikke tar parti med noen, men som rammer like hardt på begge sider. Den nye fienden heter aids. Kvelden før TV-aksjonen, som går til inntekt for Kirkens Nødhjelps hiv- og aidsarbeid, tar Anders Magnus oss med til de to hardt rammede afrikanske landene.

Hiv-epidemien har hatt fritt spillerom i Etiopia de siste årene. Det offisielle tallet på smittede er tre millioner, det reelle tallet trolig minst det dobbelte, og epidemien sprer seg så raskt at landet er i ferd med å bli det verst rammede i verden. I Awassa, sør for hovedstaden Addis Abeba, er nesten en tredel av befolkningen mellom 15 og 50 år smittet.

For 18 år gamle Adanech og hennes to søstre dreier ikke aids seg om statistikk og ufattelig store tall. Det handler om at mamma og pappa er døde.

- Jeg vet ikke hvem av dem som smittet den andre. Det vet bare Gud. Men far døde først. Seks måneder etter døde mor også, forteller hun i kveldens dokumentar.

I dag ønsker Adanech å være et vitne for å hindre at sykdommen sprer seg. Hun vil bryte ned tabuene mot å snakke om sex og samliv. Gjennom ungdommenes egen anti-aidsklubb driver hun opplysningsarbeid og lærer unge i nabolaget hvordan de skal unngå å bli smittet.

Hjemvendte soldater
I Etiopia spres aids blant annet av hjemvendte soldater og lastebilsjåfører som krysser det svære fjellandet på Afrikas Horn, og bringer smitten fra et hjørne av landet for så å pode den inn i befolkningen i et annet område.

Genale var soldat i Etiopias hær og overlevde krigen med Eritrea fordi han klarte å samle sammen tarmene sine etter å ha blitt skutt. Men arret på magen er ikke hans eneste minne fra krigen. Genale ble hiv-smittet mens han var i det militære, og nå kjemper han for å overleve i et samfunn som behandler hiv-positive nærmest som spedalske. Han mistet jobben, og kjæresten gikk fra ham. Nå ønsker også han å være et levende bevis og undervise andre om sykdommen.

Barjente ved fronten
Frehiwot (18) - ulykkelig barjente ved fronten.
Frehiwot (18) - ulykkelig barjente ved fronten.
Ikke alle ungdommer er i en situasjon der de kan delta i opplysningsarbeid og dele ut kondomer. 18-åringen Frehiwot har mer enn nok strev med å få kundene sine til å bruke kondom. Hun rømte hjemmefra etter en krangel med foreldrene og drømte om frihet og jobb, men endte opp som ulykkelig barjente ved fronten.

Nå tør hun ikke reise hjem til mor og far med skammen hun har brakt over seg selv og familien. Hun er livredd for å bli hiv-smittet, men vet ikke hvordan hun skal komme seg vekk fra livet som prostituert.

Våpen som fortsatt dreper
I den eritreiske byen Senafe er soldatene borte etter at krigen mellom de to nabolandene tok slutt i fjor sommer. Byen er en demilitarisert sone under FN-kontroll, og de etiopiske seierherrene har trukket seg ut. Men de har etterlatt seg et fryktelig våpen som fortsetter å utrydde titusener selv om krigen er slutt.

De eritreiske soldatene som nå venter på å bli demobilisert og sendt hjem, representerer en udetonert virusbombe som kan gå som prosjektiler til alle landets hjørner. Mange av dem har ingen mulighet for kontakt med andre kvinner enn prostituerte. Snart kan Eritrea komme til å bli like hardt rammet som Etiopia.

Teween frykter hiv-smitte, men tør ikke be kjæresten om å bruke kondom.
Teween frykter hiv-smitte, men tør ikke be kjæresten om å bruke kondom.
Unge Teween var soldat ved fronten på eritreisk side. Hun ble glad i en medsoldat, og måtte ut av de militæres rekker da hun ble gravid. Nå frister hun og babyen teltlivet i en leir for interne flyktninger som venter på å få reise hjem.

Faren til barnet er fortsatt i uniform, og Teween håper han er trofast mot henne selv om de lever atskilt. Hun frykter at han skal være hiv-smittet, men tror ikke hun kommer til å be ham om å bruke kondom neste gang han kommer på besøk.

- Det ville bare gjøre ham mistenksom, sier Teween, - og så kan forholdet vårt bli ødelagt.

Om ”Livskraft”
TV-aksjonen søndag 21. oktober går til Kirkens Nødhjelps hiv- og aidsprosjekter i 34 land i Europa, Asia, Afrika og Latin-Amerika. Kirkens Nødhjelp har fått TV-aksjonen fordi hiv/aids er en global utviklingskatastrofe som utgjør en av de alvorligste trusler mot menneskeheten i det nye årtusen. Hardest rammet er de fattigste samfunnene, kvinner og barn.

Kirkens Nødhjelp har jobbet med hiv/aids siden slutten av 1980-årene. Sammen med lokale partnere over hele verden jobber organisasjonen for å hindre spredning, for å bedre vilkårene til de etterlatte, og for å gi de smittede et verdig liv.

Kjernen i arbeidet er å mobilisere lokale organisasjoner, institusjoner og ikke minst de hiv-smittede selv til felles innsats.

En ukuelig livskraft og mot til å trosse fordommer kjennetegner menneskene og de lokale organisasjonene som jobber med hiv/aids. Det er grunnen til at årets TV-aksjon har fått navnet ”Livskraft”.

Blir også sendt søndag.

Egenprodusert dokumentar
Ved Anders Magnus og Rolf Larsen
Prosjektleder TV-aksjonen: Anne Gammelsæter
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (951 00 299)

Bilder
1. Adanech (18) fra Etiopia mistet både moren og faren sin i aids. Nå driver hun opplysningsarbeid blant ungdom og lærer dem hvordan de kan beskytte seg. (NRK-foto: Anne Gammelsæter)

2. 18-åringen Frehiwot rømte hjemmefra og endte opp som ulykkelig barjente ved fronten. Hun er livredd for å bli hiv-smittet, men tør ikke reise hjem. (Foto: Bente Bjercke, Kirkens Nødhjelp/Programbladet)

3. Teween lever i en intern flyktningeleir i Eritrea. Kjæresten er soldat, og hun frykter at han skal bli hiv-smittet. Men samtidig er hun redd for at forholdet skal bli ødelagt dersom hun ber ham om å bruke kondom. (NRK-foto: Rolf Larsen)


LENKER
  • NRK TV-aksjonen 
  • Kirkens Nødhjelp 
  • TV-sendingen 21. oktober