Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. november 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Vulkanens hemmelighet

Masaienes hellige fjell


 Etter at kjøkkenet ble oversvømmet av lava, trakk folk opp på kraterranden. På den ene siden var varm lava, på den andre 2000 meter bratt ned til sletteland
Etter at kjøkkenet ble oversvømmet av lava, trakk folk opp på kraterranden. På den ene siden var varm lava, på den andre 2000 meter bratt ned til sletteland
"Ta med en tykk bok, det kan bli lange dager i krateret…". Dette var oppfordringen de fikk, medlemmene av ekspedisjonen til Oldoinyo Lengai, masaienes hellige fjell, Tanzanias aktive vulkan, den eneste av sitt slag i verden. NRKs Bjørn Haavind er ekspedisjonens leder.

Andre medlemmer av ekspedisjonen er Fred Belton, USA, NRK-fotografen Per Ole Lindhjem, Jeff Hamilton, USA, Per Bjørn Solvang, rådmann Nome kommune, Sven Dahlgren, regiongeolog Telemark, Buskerud og Vestfold og kokkene Asmond og Paolo.

Oldoinyo Lengai rager 2000 meter over slettelandet. Toppen ligger omtrent 3000 meter over havet. Vulkanen ligger i Rift Valley, den store sprekken som nesten deler Afrika. Heten i dalen er intens, og derfor skjer klatringen om natten. Det er en gruppe på om lag 30 personer som skal opp. De fleste er masaier som bærer utstyr og proviant.

Uforglemmelig syn
Det er et fascinerende, nesten utenomjordisk syn som møter ekspedisjonen etter oppstigningen. – Jeg glemmer det aldri, sier Bjørn Haavind. - Ikke vet jeg hvordan det ser ut på en fremmed, gold planet, men det må være noe i nærheten av dette. I krateret reiser det seg flere topper, de minner om små vulkaner, og det kommer røyk og damp ut av flere. Fra noen putrer det svart lava, og dråper flyr gjennom lufta. Sprekker går på kryss og tvers over kraterbunnen. Det hvisler og freser.

Men det skulle bli mer dramatikk. Ekspedisjonen har sittet ned i rundt 10 minutter da det skjer. En høy, hvislende lyd bryter gjennom alt annet. En svart sprut står høyt til værs, som en geysir. Området de vandret over kort tid i forveien, er blitt arena for en utblåsning. Svart lava strømmer ut av et hull som plutselig har oppstått, og renner mot ekspedisjonens oppholdssted. Det kalles en vent på fagspråket, et rør dypt ned i jordas indre. Lavaen kommer uhyggelig raskt, og er helt forskjellig fra annen lava – det er derfor den oppfører seg som den gjør. Lavaen er karbonatittisk og meget flytende, i motsetning til vanlig lava som flyter langt tregere. Den har en temperatur på "bare" 550 grader, og stivner derfor rimelig kjapt.

Kjøkkenet brenner
Hele dagen er det nokså faste intervaller mellom hver utblåsning som hver varer i rundt 15 minutter. Etter et godt måltid går ekspedisjonen til ro, men noen nattero blir det ikke. De afrikanske kokkene roper at kjøkkenet brenner!

Alle må opp, og det synet som møter dem, er ikke hyggelig: lava! Hele skråningen er full av forbrente teltrester, diverse utstyr og annet. Kokkene Paolo og Asmond sitter på kanten og ser fortvilet ut. De er barbente, og Paolo har stygge forbrenninger på den ene foten. De hadde våknet i et telt fullt av røyk og flammer.

Etter denne opplevelsen blir det satt ut vaktposter om natten. Ekspedisjonen akter ikke å bli tatt på senga en gang til. Og alarmfløyten går titt og ofte. Vulkaner er særdeles uforutsigbare.

Nedturen er nesten verre enn oppturen, men de kommer ned, slitne, men med bagasjen full av opplevelser – og en enorm respekt for vulkanen Oldoinyo Lengai i Tanzania.


Egenprodusert naturprogram fra NRK Sørlandet
Programansvarlig: Bjørn Haavind, tlf: 90 94 57 32 bjorn.haavind@nrk.no
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83