Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. april 2003 kl 23.15 Påskegrøss: De utvalgte

Bokollektivets mørke hemmelighet

1.	Salim (Ali Kazim) og Bo (Christian Grønvall) krangler, og Rikke (Liv Corfixen) må gå imellom. (Foto: Jakob Boserup)
1. Salim (Ali Kazim) og Bo (Christian Grønvall) krangler, og Rikke (Liv Corfixen) må gå imellom. (Foto: Jakob Boserup)
For seere med hang til et godt grøss åpnes dørene til den litt dystre herskapsleiligheten på Østerbro i København. Sju unge mennesker flytter inn for å danne et kollektiv. At noe meget mystisk for lengst har tatt bolig i leiligheten, er det ingen som merker før det er for sent. "De utvalgte" går hver kveld på NRK2.

Seriens hovedperson, Rikke, vil gjerne flytte sammen med kjæresten Bo. Da de får tilbud om den kjempestore, forfalne leiligheten, vil de gjerne slå til, men de er nødt til å få noen flere til å være med på oppussingen og å bo der. Rikke og Bo føler at de har vunnet det store loddet. De går glade og lykkelige i gang med å velge ut fem andre til kollektivet. De ender til slutt med Salim, Gry, Tor, Regitze og Erik.

Underlige lyder og lukter
På overflaten ånder alt fred og idyll, men de første tegnene på noe merkelig har allerede vist seg. Leiligheten gir underlige lyder fra seg, og det lukter noen ganger nærmest hav der inne.

Rikke og Bo er også nysgjerrige på hva som skjuler seg innenfor døren til rommet verten nekter dem adgang til. Nysgjerrigheten blir ikke mindre når den mystiske verten påtvinger dem en leieboer til. Hvem er egentlig denne personen? Og hvor har verten alle sine opplysninger om kollektivmedlemmene fra, når de selv ikke har fortalt ham noe?

Ingen tilfeldighet
Den første kvelden i kollektivet er det stor innflyttingsfest, og humøret er på topp. Når Tor varter opp med champagne og kaviar, stiger stemningen ytterligere. Men festen ender med en katastrofe. Og neste morgen står det klart at tilværelsen for alle sju er forandret for alltid. Ungdommene er tilsynelatende blitt brakt sammen helt tilfeldig, men de skjønner snart at slik er det ikke. De har en felles fortid som ingen dem hittil har visst noe om.

Regissøren
"De utvalgte" er regissert av Nicolas Winding Refn, som bare 26 år gammel debuterte med den brutale filmen "Pusher" i 1996. Filmen skildrer den rå hverdagen på Vesterbro i København, og ble et markant gjennombrudd med stor publikumstilstrømming. "Pusher" er den første danske lavbudsjettfilmen som nådde et større publikum. Tre år senere kom "Bleeder". Nicolas Winding Refn er utdannet ved The American Academy of Dramatic Arts i 1993.

I rollene
Rikke: Liv Corfixen
Bo: Christian Grønvall
Gry: Laura von Lindholm
Salim: Ali Kazim
Regitze: Mette Louise Holland
Tor: Kristoffer Kiørboe
Eric: Scott Voloshin
Miriam: Kaya Brüel
Verten: Claus Nissen


Dansk produksjon
Originaltittel "De udvalgte"
Regi Nicolas Winding Refn
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83