Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. mars 2006 kl 23.10 Lydverket

Beijing Rock City

Festivalsjef Zhang Fan på Midi Modern Music Festival. (Foto: Cecilie Bugge, NRK)
Festivalsjef Zhang Fan på Midi Modern Music Festival. (Foto: Cecilie Bugge, NRK)
Med 1,3 millioner mennesker og verdens raskest voksende økonomi kan Kina være i ferd med å bli klodens største musikkmarked. Lydverket tok turen til hovedstaden Beijing for å se hvordan det sto til med rock, punk og alternativ musikk. Der fant de et sultefôret musikkmiljø som omfavner alt som kommer fra vesten.

På grunn av kulturrevolusjonen og Maos harde politikk kom ikke rocken til Kina før i 1985. – Rocken har enn å ikke slått rot i Kina, det er nå det skjer, og da bare i Beijing, sier Cui Jian, Kinas første og desidert største rockestjerne. Fremdeles er rock et undergrunnsfenomen, men alt er relativt i et land med så mange innbyggere.

Lydverket besøker blant annet Midi Modern Music Festival, Kinas eneste rockefestival. 70 band og 60 000 publikummere deltar på festivalen i løpet av tre dager.

Frihet og sensur
- Jeg tror kanskje rock har reddet oss, sier Gao Hu (31), vokalist i rockebandet Night Fork, en av headlinerne på festivalen. Rock representerer frihet, og i et land uten demokrati og med et styre som sensurerer media og internett, føler mange det befriende å høre utagerende rock. Men selv rocken er utsatt for sensur, og alle låt-tekster må godkjennes av Kulturdepartementet.

Et sultent kinesisk publikum må lete etter god vestlig musikk. Få har nemlig råd til å importere cd-er, og da er det smuglervarer og piratkopier som gjelder. Det er en lang vei å gå for det kinesiske musikkmarkedet dersom det skal bli verdens største, men muligheten er der.

"Rock City" - et skandinavisk samarbeid
Under samletittelen "Rock City" samarbeider Lydverket med svenske Musikbyrån på SVT og danske Musikprogrammet på DR. Det var Lydverket som først fikk ideen om samarbeidet, og etter to års forberedelser er det endelig i gang. Mens den norske redaksjonen tidligere har tatt oss med til Dakar og nå skildrer musikkmiljøet i Beijing, har våre to naboland laget to dokumentarer hver fra Glasgow, Melbourne, Kairo og New York. De seks dokumentarene vil bli vist i alle de tre landene.

- Vi har lyst til å ta seerne med til musikkmiljøer utenfor allfarvei, sier prosjektleder Marius Hoel. – Målet er å få folk til å oppdage ny og spennende musikk.

Men å lage programmer om hva som skjer i andre deler av verden koster penger. – Vi hadde aldri hatt råd til å lage disse seks programmene på egenhånd. Ved å samarbeide får vi mye mer ut av ressursene våre. Vi produserer to dokumentarer selv, men får seks tilbake.

I høst ble det første "Rock City"-programmet vist da Lydverket tok seerne med til rapmiljøet i Dakar i Senegal. Musikkprogrammets dokumentar fra New York ble vist i februar, og kveldens dokumentar fra Beijing blir dermed det tredje i rekken som blir vist på NRK.

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og færre korte reportasjer. Mona B. Riise er programleder.

Blant annet får du fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, og kan bli med redaksjonen på flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252 eirin.grytbakk@nrk.no
Les mer: www. nrk.no/lydverket

Vises også i Nett-TV.

Bilder
Lydverket: Festivalsjef Zhang Fan på Midi Modern Music Festival. (Foto: Cecilie Bugge, NRK)

Lydverket: Lydverket har besøkt Midi Modern Music Festival i Beijing. (Foto: Cecilie Bugge, NRK)

Lydverket: Entusiastisk kinesisk publikum under Midi Modern Music Festival. (Foto: Cecilie Bugge, NRK)

Lydverket: Lydverket har møtt kinesiske rockere i Beijing. (Foto: Cecilie Bugge, NRK)