Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. september 2005 kl 21.40 Henrik 8.

Henrik 8.s dramatiske liv

Henrik 8. (Ray Winston) har falt for den viljesterke og vakre Anne Boleyn (Helena Bonham-Carter). (Foto: Powercorp International Limited)
Henrik 8. (Ray Winston) har falt for den viljesterke og vakre Anne Boleyn (Helena Bonham-Carter). (Foto: Powercorp International Limited)
Henrik 8. er mannen som forandret England for alltid. Han er kanskje mest kjent for sine seks ekteskap, men dramaserien om hans 38 år som regent forteller også en annen historie. Han grunnla en ny kirke og initierte et blodbad England ikke har sett maken til. Alt som et resultat av den til slutt svært bitre mannens ønske om å få en sønn som arving til tronen.

Dramaserien i fire episoder om den mektige Henrik 8. sparer ikke på kruttet. Slik hans liv var preget av dramatiske hendelser er også serien spekket med høydepunkter. I løpet av serien er vi vitner til fire bryllup, tre fødsler, seks henrettelser, fem dødsfall og en begravelse.

Ray Winstone (kjent fra Cold Mountain og King Arthur) spiller den grusomme, men fargerike monarken. Helena Bonham-Carter har rollen som den forføreriske Anne Boleyn, mens David Suchet (kjent som Hercule Poirot) spiller kardinal Wolsey.

Første episode
År 1509: På sitt dødsleie ber Henrik 7. innstendig sin sønn, Henrik 8. om å føre slekten videre ved å få en sønn. Unge Henrik 8. gifter seg med Katherine av Aragon, sin avdøde brors enke, men noen sønn klarer hun ikke å gi ham.

Stadig mer fortvilet over situasjonen øyner Henrik 8. nytt håp når han møter Anne Boleyn. Hun er alt Katherine ikke er, og Henrik 8. som allerede er kjent for sin appetitt på kvinner, gjør alt som står i hans makt for å kapre den viljesterke kvinnen.

Trofaste Katherine blir forvist, og Anne blir Englands nye dronning. Men Henrik 8.s ekteskap med Anne Boleyn blir også starten på fem nye, katastrofale ekteskap. I datidens England resulterer dette i at de heldige blir nådeløst satt til side, mens de mindre heldige må bøte med livet…


Britisk dramaserie (2004)
Originaltittel: Henry VIII
Produsert av: Granada
I de viktigste rollene: Ray Winstone (Henrik VIII), Helena Bonham-Carter (Anne Boleyn), Assumpta Serna (Katherine av Aragon), Joss Ackland (Henrik VII), Sid Mitchell (unge Henrik), David Suchet (kardinal Wolsey), Charles Dance (hertugen av Buckingham) og Emilia Fox (Jane Seymour).
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/98 85 88 80